Opladen elektrische auto: 9 handige laadtips
Alles over het opladen van de elektrische auto
Elektrisch rijden zit in de lift. Er rijden inmiddels bijna 200.000 elektrische personenauto's in Nederland rond. Het kabinet heeft in het klimaatakkoord afgesproken dat alle nieuwe auto's in 2030 zonder uitlaatgassen rijden, dus bijvoorbeeld elektrisch of op waterstof. Hoogstwaarschijnlijk rij jij tegen die tijd ook in een elektrische auto, als je dat trouwens nu al niet doet.
Even snel tanken en weer verder rijden is in een volledig elektrische auto niet mogelijk. Je zult rekening moeten houden met oplaadtijd en oplaadpunten. Dat geldt natuurlijk ook voor een (plug-in) hybride auto. Je wilt immers zoveel mogelijk uit de accu halen. Maar hoe werkt het opladen van een elektrische auto eigenlijk, hoelang duurt het gemiddeld en waar kun je het doen? We hebben alles wat je moet weten op een rijtje gezet.
Tip 1 Kies voor een lange oplaadkabel, ook als je onderweg oplaadt.
Er kan een andere auto tussen de laadpaal en jouw auto staan.
Tip 2 Niet alle laadpalen zijn geschikt voor alle auto’s.
Houd daar bij het uitstippelen van je route rekening mee.
Tip 3 Laad de accu niet steeds volledig op.
Het is beter voor het leven van de accu om hem tot 80 procent op te laden. Dit laat ruimte over in de accu om overtollige kinetische energie door ‘regeneratief remmen’ om te zetten in bruikbare energie. Die energie kan niet in de accu worden opgeslagen wanneer hij 100 procent opgeladen is.
Tip 4 Parkeer in een parkeergarage.
Steeds meer parkeergarages beschikken over laadstations en kun je zelfs binnen het parkeertarief jouw accu opladen.
Tip 5 Controleer of je ook moet betalen voor je parkeerplek waar je oplaadt.
Het kan namelijk zo zijn dat je naast het tarief voor de laadpaal ook parkeergeld moet betalen voor de parkeerplek waar je oplaadt.
Tip 6 Laad vaker en korter.
Het is vaak sneller om tijdens lange ritten wat vaker een korte laadpauze te nemen dan slechts één of twee lange laadpauzes.
Tip 7 Controleer of je laadpas geldig en geactiveerd is voor het buitenland.
Check voordat je naar het buitenland vertrekt of jouw laadpas geldig en geactiveerd is. Niet alle laadpassen zijn in het buitenland te gebruiken.
Tip 8 Overweeg om eigen zonnepanelen aan te schaffen voor je huis.
Een elektrische auto kun je namelijk overdag opladen met stroom uit je eigen zonnepanelen. In de toekomst heeft het nog meer voordeel om de stroom van je eigen zonnepanelen te gebruiken voor je elektrische auto. Vanaf 2023 verandert de salderingsregeling namelijk. Daardoor wordt het steeds gunstiger om je eigen opgewekte energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken.
Tip 9 Kies thuis voor een eigen laadstation in plaats van het stopcontact.
Het laadstation wordt namelijk aangesloten op een aparte groep in de meterkast. Deze heeft ook een eigen zekering. Dat is brandveilig en zorgt ervoor dat de stoppen niet doorslaan. Opladen via het stopcontact kan risico’s met zich meebrengen.
Wat heb je nodig om je elektrische auto te op te laden??
Om je auto op te laden, heb je een aantal dingen nodig.
• Een oplaadkabel. In Nederland wordt voor elektrische auto’s een type-2 stekker gebruikt. Dat wordt ook wel een Mennekes-stekker genoemd.
• Een laadpas of app om aan een openbare laadpaal of snellader te laden.
• Om thuis te laden: een eigen laadpaal of wandlader.
Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?
Een elektrische auto heeft een accu (batterij) die je moet opladen. Dat doe je aan een laadpaal thuis of op straat. Het thuis opladen van een elektrische auto duurt vaak langer dan laden bij een openbare laadpaal. Maar als je echt helemaal geen tijd hebt dan is er een mogelijkheid om te snelladen, bijvoorbeeld onderweg bij een snellaadstation.
Standaard laden
Vrijwel alle laadpalen die bij mensen op de oprit staan, bij kantoren zijn geplaatst, in een woonwijk of bedrijfsterrein langs de straat staan, zijn gewone standaard laadpalen. Hierin kun je onderscheid maken tussen een privé laadpaal en een openbare laadpaal. Als je je eigen laadpaal (of wallbox, indien hij niet op een paal staat maar aan de muur is gemonteerd) hebt, dan heb je daarvoor geen abonnement nodig. Voor een publieke laadpaal heb je doorgaans wel een abonnement nodig. Bij zo’n abonnement hoort een laadpas en met dat pasje identificeer jij je bij een laadpaal. Zo weet de leverancier wie de elektriciteit heeft afgenomen en vooral aan wie dit gefactureerd moet worden. Bij sommige aanbieders is het ook mogelijk om jouw smartphone te gebruiken in plaats van een fysieke laadpas, vergelijkbaar met contactloos betalen met je mobiele telefoon.
Dit laden met normale snelheid doe je vooral op de momenten dat je de auto niet nodig hebt, bijvoorbeeld ’s avonds en ’s nachts thuis, overdag op kantoor, bij het winkelcentrum of evenementen terrein bij een dagje uit. Het volladen van een accu duurt 6 tot 10 uur, afhankelijk van de soort paal en auto.
Bij de meeste laadpalen betaal je een iets hoger tarief per kWh dan dat je eigen stroomleverancier rekent. Dit komt mede doordat de kosten voor aanleg en het onderhoud van de laadpaal immers ook betaald moeten worden. Wanneer jij wilt laden tegen je eigen tarief, zul je moeten investeren in een eigen laadpaal of wallbox.
Maar vergeet niet dat je in geval van nood ook kunt laden zonder laadpaal, gewoon via het stopcontact. Echter, kleven hier zowel voor- als nadelen aan en is het raadzaam om te kiezen voor een stopcontact die op een aparte groep zit.
Thuis laden
Je kunt jouw elektrische auto en plug-in hybride thuis opladen. Het is aan te raden om dat niet via een gewoon stopcontact te doen, waar je ook de stekker van de stofzuiger in steekt, maar via een thuislaadpunt aangesloten op een aparte groep. Dat gaat sneller én het is bovendien veiliger!
Je moet dan alleen wel de mogelijkheid hebben om je auto op eigen terrein te parkeren. Het voordeel hiervan is dat je dan altijd een laadpaal ter beschikking hebt. Een openbaar laadpunt kan namelijk door iedereen worden gebruikt, waardoor je soms zult moeten uitwijken naar een andere laadpaal.
Een thuislaadpunt kun je bij verschillende partijen aanvragen en soms levert jouw gemeente zelfs gratis een openbaar oplaadpunt.
Een laadpaal aanvragen bij de gemeente
Als het niet mogelijk is om op eigen terrein een laadpunt te realiseren, dan kun je bij de gemeente een aanvraag voor een openbare laadpaal indienen. Het hangt van de gemeente, en de daar geldende regels, af of dit mogelijk is. Zo ja, dan komt er bij de laadpaal bij de parkeerplaats ook een verkeersbord te staan. Dit bord geeft aan dat de parkeerplek alleen bestemd is voor elektrische auto's. Dit betekent dat ook andere mensen met een elektrische hier hun auto kunnen opladen. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk dat de gemeente een parkeerplaats aangrenzend aan je eigen terrein voor je reserveert om je daar zelf een eigen (privé) laadpaal te plaatsen./p>
Snelladen
Naast gewone laadpalen bestaan er ook snellaadpalen. Deze zijn iets schaarser dan gewone openbare laadpalen, maar er komen er steeds meer bij. Wanneer je onderweg bent en jouw accu leeg dreigt te raken, wil je natuurlijk niet 6 tot 10 uur wachten voor je accu weer vol is. In dat geval kun je gebruik maken van een snellaadpaal. Deze staan veelal langs drukke wegen, denk bijvoorbeeld aan grote tankstations aan snelwegen. Ook voor snellaadpalen heb je een laadpas nodig.
Bekijk oplaadpunten en snelladers
Dus een tip voor lange ritten, bijvoorbeeld een vakantie, het sneller om wat vaker korte tijd te laden dan minder stops te maken maar de auto steeds vol te laden.
Snellaadpalen zijn complexer en daarmee ook een stuk duurder dan gewone laadpalen. Dit zie je ook terug in het tarief dat leveranciers rekenen per kilowatt. Snelladen is daarom vooral interessant voor die momenten wanneer het laden aan een gewone laadpaal voldoet. Wie zijn auto thuis en op kantoor kan opladen, zal voor dagelijks gebruik zelden tot nooit een snellaadpaal nodig hebben.
Hoelang duurt het om een batterij op te laden?
Hoelang het opladen van een elektrische auto duurt, hangt af van 3 dingen:
• Het vermogen van de laadpaal
• Hoe snel jouw auto kan laden
• Hoe leeg de accu is
Als je thuis laadt, speelt ook je stroomaansluiting een rol. Op ev-database.nl kun je zien hoe snel elk model auto kan opladen. In de praktijk komt een uur laden met een vermogen tussen de 3.7 en 11 kW neer op 20 tot 60 kilometer bereik. In 5 uur heb je er dus 100 tot 300 km bij.
Bij sommige laadpunten kun je zelf kiezen hoeveel vermogen er aan de auto wordt geleverd: 3.7 kWh, 7.4 kWh, 11 kWh en 22 kWh. Het vermogen aan kilowatts dat een laadpunt kan leveren, heeft een directe invloed op de laadtijd.
De duur om de auto volledig op te laden is mede afhankelijk van de capaciteit van de batterij. Een kleinere batterij opladen kost minder tijd, dan een grotere batterij.
Een voorbeeld van NewMotion:
Thuis opladen is het goedkoopst: je betaalt de ‘gewone’ stroomprijs, zo’n 22 cent per kilowattuur (kWh). Wel moet je eerst een laadstation kopen voor thuis. Dat kost eenmalig zo’n € 1.500 tot 3.000 (prijs inclusief installatie).
Wat kost het opladen van een elektrische auto?
Het is voor een benzine- of dieselauto vrij eenvoudig om de brandstofkosten uit te rekenen. Bij de kosten voor het opladen van een elektrische auto ligt dit ingewikkelder. Als je zelf een laadpaal aanschaft en plaatst ben je per kWh het goedkoopst uit, bij een openbaar laadpunt is gebruik en onderhoud van de paal in de hogere prijs per kWh meegenomen. Snellaadpalen zijn het duurst in aanleg en gebruik en daarom rekenen aanbieders ook de hoogste prijs per kWh van alle laadvormen. Gelukkig heb je die snelladers in de praktijk vaak maar heel af en toe nodig en laad je meestal voor een voordeliger tarief thuis, op kantoor of op straat. Om je een goed beeld te geven van de mogelijke kosten per kilometer staat hieronder een rekenvoorbeeld van de ANWB.
In de auto zit een lader die de wisselstroom via de laadkabel binnen laatkomen en omzet in gelijkstroom die kan worden opgeslagen in de accu. Daarbij gaat wat energie verloren zoals warmte, dat is gemiddeld zo'n 15%. Er zit dus een verschil tussen wat de boordcomputer aangeeft als verbruik en wat de meter in je meterkast toont. Bij het opgegeven WLTP-verbruik zijn deze laadverliezen wél meegerekend, al zijn deze waardes in de praktijk erg optimistisch en lastig te evenaren. Daarom zijn we voor dit rekenvoorbeeld uitgegaan van een realistisch praktijkverbruik, dat hoger ligt dan het WLTP-verbruik van een gemiddelde elektrische auto.
Opladen elektrische auto in het buitenland
Als je met je elektrische auto naar het buitenland gaat, is het goed om je voor te bereiden. De Europese Unie heeft één stekker aangewezen als de Europese standaard. Dit is de type 2-stekker, ook wel bekend als de Mennekes-stekker. Je vindt de oplaadpalen in heel Europa op Oplaadpalen.nl. Op ANWB.nl staan de mogelijkheden per land op een rijtje. Als je zeker wilt weten dat je op je route en ter plekke genoeg oplaadpunten vindt, kun je een route plannen via Abetterrouteplanner.com. De ANWB biedt een routeplanner aan (voor binnen- en buitenland) waarbij je het merk en type van je auto, het batterijpercentage en het gewenste percentage bij aankomst op kunt geven. De routeplanner houdt dan rekening met het bereiken van je auto bij het plannen van de route. Maar let op, de ANWB-routeplanner gaat uit van snelladen onderweg, check dus of je auto kan snelladen.
Niet alle laadpassen werken in het buitenland. Soms moet je laden in het buitenland eerst activeren voordat je de pas kunt gebruiken. Check daarom voor je op reis gaat bij je laadpasaanbieder of je met de pas kunt laden in het buitenland en wat je daar eventueel voor moet doen. Op laadpastop10.nl kun je zoeken naar laadpassen die goed te gebruiken zijn in verschillende Europese landen (kies rechtsboven 'Goede dekking in').