100% fiscus proof
Niet goed = geld terug
Altijd opzegbaar
Geen installatiekosten
Gratis verzending
De populariteit van de elektrische auto is in de afgelopen jaren flink gestegen. Dit is onder andere te danken aan stimulerende maatregelen van de overheid, de grote interesse in zonnepanelen en de dure brandstof. Door deze redenen zijn veel zakelijke rijders zijn overgestapt naar elektrisch rijden.
Elke zakelijke rijder die elektrisch rijdt, krijgt ook te maken met bijtelling. De overheid bepaald elk jaar de bijtelling per categorie auto. Denk aan: benzine, diesel, PHEV en EV. Waarbij elke categorie een eigen bijtellingspercentage toegewezen krijgt. Er wordt bij het bepalen van bijtelling gekeken naar de datum eerste toelating (DET). Hierdoor kan er verschil zitten tussen wat je dient te betalen aan bijtelling. In deze blog leggen we uit hoe bijtelling werkt en wat het betekent voor de zakelijke rijder.
Bijtelling wordt bij het salaris opgeteld wanneer de werknemer de auto van de zaak privé gebruikt. De reden hiervoor is dat de overheid bijtelling ziet als loon waarover belasting betaald moet worden. Het is een soort van verrekening van wanneer je privé gebruik maakt van je zakelijke auto. Daarom betaal je alleen bijtelling als je meer dan 500 privé kilometers in het jaar rijdt. Het is om deze reden belangrijk om aan te kunnen tonen hoeveel zakelijke- en privékilometers er gereden zijn.
Let op: Je betaalt geen bijtelling als je de zakelijke auto niet privé gebruikt, maar de Belastingdienst verwacht wel dat je dit kan aantonen in een sluitende rittenregistratie.
De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van het bijtellingspercentage van het type auto. Voor benzine en dieselauto’s geldt een bijtellingspercentage van 22%. Waarbij de overheid vooral kijkt naar de CO-2 uitstoot van het type auto. Het percentage is gebaseerd op de prijs van de cataloguswaarde.
Er wordt gekeken naar de cataloguswaarde, je bruto jaarinkomen en het bijtellingspercentage om de bijtelling te berekenen. Vereniging Zakelijk Rijden (VZR) heeft een handige tool ontwikkeld om de bijtelling uit te rekenen. Bekijk de tool hier
Liever een lager bijtellingspercentage betalen? Maak dan de keuze voor een milieuvriendelijk alternatief. Elektrische auto’s profiteren nog van een lager bijtellingspercentage tot 2026.
”Voor de elektrische auto betaal je tot 2026 een verlaagde bijtelling”
Zakelijke bestuurders die in een Tesla rijden dienen ook een rittenregistratie bij te houden als er zowel zakelijke als privékilometers gereden worden. De modellen van tesla behoren tot de categorie volledig elektrische auto’s. Daardoor geldt er in 2023 een bijtellingspercentage van 16% voor de Tesla. Dit percentage zal langzamerhand verhoogd worden tot 22% in 2026. De komende jaren geldt er dus nog een verlaagd percentage voor je bijtelling Tesla.
Let op: Omdat Tesla modellen vaak een hogere cataloguswaarde hebben dan €30.000 betaal je over het resterende bedrag een bijtellingspercentage van 22%.