Hier moet je op letten bij het verzekeren van je elektrische auto
Net als een steeds grote groep Nederlanders vind je dat het betalen voor benzine niet ideaal is. Ook wil je graag bijdragen aan een beter milieu en om die reden heb je je oude auto ingeruild voor een gloednieuwe elektrische auto of plug-in hybride.
Je gloednieuwe auto is gekocht en je kunt niet wachten om er je eerste rijervaring mee op te doen. Maar voor je met je nieuwe auto naar huis rijdt, moet je een verzekering afsluiten en natuurlijk wil je de juiste verzekering afsluiten voor je auto. Maar waar kun je een autoverzekering voor een elektrische auto afsluiten? Hier leggen we uit hoe je je auto kunt verzekeren en waar je op moet letten.
Wat is een elektrische auto?
Elektrische auto's verschillen op één manier van een traditionele auto: er wordt elektriciteit gebruikt om de wielen aan te drijven in plaats van een benzine of diesel.
Een elektrische auto gebruikt een grotere versie van een batterij, vergelijkbaar met die in je telefoon. Deze is verbonden met een elektrische motor die de wielen laat draaien. De verlichting, de klimaatregeling en de stereo-installatie worden ook allemaal elektrisch aangedreven.
Soorten elektrische auto's
Er zijn drie soorten elektrische auto's op de markt: volledig elektrisch, plug-in hybride of hybride.
1. Volledig elektrische auto's
Dit zijn de schoonste auto's op de weg en worden meestal volledig aangedreven door een oplaadbare elektrische batterij. Met een volledig opgeladen batterij kun je niet ontelbare kilometers rijden. Dit maakt de bestuurder volledig afhankelijk van oplaadstations. Dat kan ofwel thuis met een speciaal ontworpen auto-oplaadapparaat, ofwel bij een oplaadpunt.2. Plug-in hybride auto
Een plug-in hybride is een combinatie tussen een batterij en een elektromotor met een zuinige benzine- of dieselmotor. Zo kan de bestuurder een paar kilometer elektrisch rijden. Wanneer de batterij op is rijdt de auto verder op de benzine- of dieselmotor.3. Hybride auto
Een hybride auto kan rijden op elektriciteit, benzine of diesel. Ook hiermee kan de bestuurder meer rijden dan met een volledig elektrische auto. Een hybride auto kan op dezelfde manier gebruikt worden als benzine-aangedreven voertuigen, zowel voor kortere woon-werkritten als voor veel langere ritten.Elektrische autoverzekering
Soorten verzekeringsdekking voor elektrische auto's
Er zijn drie verschillende autoverzekeringsdekkingen waaruit je kunt kiezen als je een autoverzekering afsluit.
✓ WA (wettelijke aansprakelijkheid)Dit is de minimaal vereiste dekking in Nederland. WA-verzekering dekt de schade die je met je auto toebrengt aan andere mensen en/of hun eigendommen.
✓ WA beperkte casco
WA beperkte casco dekking dekt de schade aan andere auto's en bijna alle schade aan je eigen auto.
✓ All risk volledig casco
De all risk dekking dekt niet alleen schade aan de auto van de ander, maar ook alle schade aan je eigen auto.
Waar kun je je elektrische auto verzekeren?
Elektrische auto’s hebben geen andere of speciale verzekering nodig, de verzekering kan bij elke autoverzekeraar worden afgesloten.
Het is niet altijd mogelijk om een elektrische auto met een all risk dekking te verzekeren. Dat komt omdat deze auto’s vaak hogere kosten met zich meebrengen. Daarom kijken de meeste bezitters van een elektrische auto liever direct naar een all riskverzekering. De hoge kosten die gepaard gaan met reparaties aan elektrische auto's is een risico dat veel autoverzekeraars niet bereid zijn te nemen.
Waar je op moet letten bij het verzekeren van je elektrische auto
✓ Hogere premie voor elektrische auto's
Een elektrische auto kopen is vaak duurder dan een traditionele auto. Wanneer er iets stuk gaat zijn de reparatiekosten extreem hoog. Bovendien beïnvloedt het hogere gewicht van een elektrische auto ook de hoge premie. De batterijen die in de auto zitten maken de auto zwaarder en ook dit wordt gebruikt om de premiekosten van een elektrische auto te bepalen.✓ Hoge kosten voor het vervangen van de batterijen
Het duurste onderdeel van je elektrische auto is de accu. Vaak geldt: hoe groter de auto, hoe groter de batterij. Als er iets aan de batterij gerepareerd moet worden, zijn de kosten hoger dan bij een gewone traditionele auto. Zorg er daarom voor dat je de accu altijd laat verzekeren om extra kosten te vermijden.✓ Laadkabel en laadstation
Als je een oplaadkabel bezit, zorg er dan voor dat je die ook laat verzekeren als accessoire of als deel van de auto. Hetzelfde geldt voor oplaadstations. Als je zelf laadstations hebt zoek dan een verzekering die het laadstation dekt. Dit bespaart je extra geld en zorgen in geval van schade en/of diefstal.Tot slot...
Er zijn verschillende punten waar je op moet letten bij het verzekeren van een elektrische auto. Dit kan natuurlijk beïnvloed worden door het soort elektrische auto dat je bezit, het merk van de elektrische auto en de verzekering die je besluit te kiezen. Niettemin is de premie van een verzekering voor elektrische auto's meestal aanzienlijk hoger dan voor auto's op benzine, diesel of gas.
Ga eerst verschillende autoverzekeringen vergelijken voordat je er een kiest. Verzekeringen kunnen verschillen in prijs en dekking en niet alle verzekeringen zijn beschikbaar voor de auto die je wilt verzekeren.