Hoe en wanneer dien ik mijn jaarlijkse rittenregistratie in?


Als je een auto van de zaak rijdt en besluit dat je die niet privé wilt gebruiken, dan moet je een kloppende rittenregistratie aan de Belastingdienst laten zien. Een rittenregistratie wordt gebruikt om aan te tonen dat je op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden hebt gereden.

Maar dat is nog niet alles. Behalve dat je een kloppende rittenregistratie moet indienen, moet je er ook voor zorgen dat die nauwkeurig is. Anders loop je het risico op een hoge boete.

Verklaring dat je privé geen gebruik maakt van de auto

Als je besluit geen bijtelling te betalen dan mag je slechts 500 privé kilometers per jaar rijden. De Belastingdienst wil dit graag van tevoren weten. Hiervoor vul je dit formulier "Verklaring geen privégebruik auto" in, deze vind je op de website van de Belastingdienst. Wanneer je dit niet doet zal de Belastingdienst er van uit gaan dat je de bedrijfsauto voor privédoeleinden gebruikt en zal je hiervoor extra moeten betalen.

Lever een correcte rittenregistratie aan

Met een rittenregistratie kan de Belastingdienst nagaan welke ritten je voor zakelijke doeleinden hebt gemaakt. Het aanleveren van een rittenregistratie is vrij simpel. Maar er zijn een paar stappen die je moet volgen en enkele eisen waaraan je moet voldoen om geen flinke boetes te krijgen.

Om een volledige rittenregistratie in te dienen, moet je de volgende informatie verstrekken:

Merk van de auto;
Model van de auto;
Kentekenplaat;
Bezit van een periode van de auto;
Gegevens over de gereden route.

Bovendien moet voor elke gereden reis het volgende vermeld worden:

Datum van de gereden route;
Naam van de bestuurder;
Begin- en eindstand van de kilometerteller
Adres van vertrek en aankomst;
Gereden route;
Soort reis (privé of zakelijk);
Privé omrijd kilometers (wanneer tijdens dezelfde rit zakelijke kilometers werden gereden).

Benieuwd naar de veranderen omtrent Bijtelling in 2022? Download dan onze gratis whitepaper

Hoe registreer ik mijn ritten?

Je kunt je rittenregistratie bijhouden met de hand, via excel of via een rittenregistratiesysteem. Het bijhouden van verschillende ritten is nogal tijdrovend. Maar als je automatische kilometerregistratie gebruikt, kun je gemakkelijk zien hoeveel zakelijke en privé kilometers er gereden zijn.

Wanneer je veel kilometers rijdt, slaat de ritregistratie software alle ritten automatisch voor je op. Met weinig informatie en inspanning zijn je ritten allemaal vanaf een bureaublad te bekijken, te beheren en te exporteren. Enkele voordelen van een rittenregistratiesysteem zijn:

Bespaart tijd
Het systeem houdt de kilometers bij, zodat je ze niet meer handmatig hoeft in te voeren.

Vermindert de kans op fouten
Menselijke fouten ten gevolge van verkeerde berekeningen worden vermeden omdat alles via een systeem verloopt.

Maakt efficiënte planning mogelijk
Je kunt locaties, routes en ritten bekijken op de kaart in het dashboard.

Maakt overzicht mogelijk van ritafstanden
Je kunt ook de afstand in kilometers van de ritten zien.

Maakt het koppelen van een persoon aan een voertuig mogelijk.
Je kunt gemakkelijk een persoon aan een voertuig koppelen door de nummerplaat aan de naam van de bestuurder te koppelen.

Altijd fiscus proof
De rittenregistratie wordt automatisch opgeslagen volgens de eisen van de Belastingdienst. Zo kun je flinke boetes vermijden.

Wil je er zeker van zijn dat je een volledige en nauwkeurige rittenregistratie indient die geschikt is voor de Belastingdienst?

Wanneer dien ik mijn jaarlijkse rittenregistratie in?

Er is geen specifieke dag of moment van het jaar waarop je je jaarlijkse rittenregistratie moet indienen. De Belastingdienst kan de rittenregistratie steekproefsgewijs opvragen. Dit kan gevraagd worden op het moment dat je de "Verklaring geen privégebruik auto" hebt ingevuld en opgestuurd. Maar het zou ook twee maanden daarna kunnen of zelfs een jaar daarna. Het is onbekend wanneer de Belastingdienst dit opvraagt.

Bovendien kan de Belastingdienst een rittenregistratie opvragen als ze denken dat het om fraude gaat. Zorg er dus voor dat je je rittenregistratie ten minste zeven jaar bewaart. Dit is volgens de wet de minimale bewaartermijn.

Zorg er ook voor dat de rittenregistratie:

Altijd volgens de eisen van de Belastingdienst is gelogd.
Kloppend is om forse boetes te voorkomen.
Bewaart wordt voor een periode van minimaal zeven jaar.
Buy now