Fleetmanagement

Bedrijven beschikken steeds vaker over enkele tot honderden eigen bedrijfsvoertuigen. Het goed beheren van deze voertuigen kan tot één van de grote uitdagingen behoren voor de wagenparkbeheerder. Het beheren van een wagenpark, oftewel het managen van een fleet, wordt daarom belangrijker. Fleet management software blijft zich ontwikkelen en biedt steeds meer handige features aan voor wagenparkbeheerders.

Artikelen

november 1, 2023

Slim wagenparkbeheer met innovatie voor optimaal gebruik

Stuur uw wagenpark naar succes met YesHugo's rijgedraganalyse. Ontdek hoe efficiënt rijgedrag niet alleen kosten verlaagt, maar ook duurzaamheid bevordert. Krijg inzicht in bestuurdersgedrag en optimaliseer uw wagenparkbeheer voor een succesvolle en duurzame toekomst.
november 1, 2023

De voordelen van rijgedraganalyse voor wagenparkbeheerders

Ontdek de rijgedraganalyse: een tool om slimmer en efficiënter rijgedrag te bevorderen. YesHugo's software biedt diepgaand inzicht in het rijgedrag van bestuurders, met parameters zoals acceleratie, remmen en bochten nemen. Dit resulteert in kostenbesparing, verminderde ecologische voetafdruk en verhoogde veiligheid.
november 1, 2023

Telematica

Onze maatschappij draait voor een groot deel op communicatie én dus ook bereikbaarheid. Telecommunicatie is hierin tegenwoordig niet meer weg te denken. Telecommunicatie heeft zich naast het internet ontwikkeld..[...]

Bekijk hieronder veelgestelde vragen over fleetmanagement(FAQ)

1Wat is fleet management en waarom is het belangrijk voor bedrijven?
Fleet management is een geïntegreerde aanpak om de operationele activiteiten van een bedrijf die betrekking hebben op hun voertuigen en transportmiddelen te beheren. Dit omvat voertuigacquisitie, onderhoud, brandstofbeheer, veiligheid, naleving van regelgeving en meer. Het is belangrijk voor bedrijven omdat het hen helpt kosten te verlagen, de efficiëntie te verbeteren, de veiligheid te vergroten en de productiviteit van de vloot te optimaliseren.
2Welke voordelen biedt fleet management aan een organisatie?
Fleet management biedt verschillende voordelen, zoals kostenbesparingen door efficiënter brandstofgebruik en onderhoud, verbeterde routeplanning en -optimalisatie, verhoogde productiviteit van chauffeurs en voertuigen, betere veiligheid en naleving van regelgeving, verhoogde klanttevredenheid door snellere en nauwkeurige leveringen, en vermindering van de ecologische voetafdruk.
3Hoe helpt fleet management bij het optimaliseren van de operationele efficiëntie?
Fleet management verbetert de operationele efficiëntie door middel van geautomatiseerde taken, zoals onderhoudsplanning, realtime tracking van voertuigen, routeprognoses en monitoring van chauffeursgedrag. Dit helpt bij het minimaliseren van downtime, het verminderen van onnodige kilometers, het optimaliseren van routes en het identificeren van inefficiënte praktijken, waardoor de algehele productiviteit van de vloot wordt verhoogd.
4Welke soorten voertuigen en activa kunnen worden beheerd binnen een fleet management systeem?
Een fleet management systeem kan verschillende soorten voertuigen en activa beheren, waaronder personenauto's, bestelwagens, vrachtwagens, bussen, trailers, bouwmachines en mobiele apparatuur. In sommige gevallen kunnen zelfs niet-motorische activa, zoals containers en laadapparatuur, worden beheerd.
5Welke technologieën worden vaak gebruikt in fleet management systemen?
Fleet management systemen maken gebruik van verschillende technologieën, zoals GPS-tracking, telematica, boordcomputers, draadloze communicatie, sensoren en internetconnectiviteit. Deze technologieën stellen managers in staat om real-time informatie te verkrijgen over voertuiglocaties, rijgedrag, brandstofverbruik en meer.
6Hoe draagt fleet management bij aan kostenbesparingen en het verminderen van operationele uitgaven?
Fleet management helpt kosten te besparen door efficiënter gebruik van brandstof, optimalisatie van onderhoudsactiviteiten, vermindering van voertuigstilstandtijd, preventie van diefstal, het verminderen van verzekeringstarieven door veilig rijgedrag en het vermijden van onnodige uitgaven door geautomatiseerde rapportage en analyse.
7Hoe zorgt fleet management voor een verbeterde veiligheid van de werknemers en voertuigen?
Fleet management verhoogt de veiligheid door monitoring van rijgedrag, zoals snelheidsovertredingen, hard remmen en bochten nemen. Managers kunnen proactief chauffeurs trainen om veiliger te rijden en kunnen snel reageren op noodsituaties dankzij real-time tracking. Veiligheidssystemen, zoals noodremmen en rijbaanassistentie, kunnen ook worden geïntegreerd in fleet management systemen.
8Wat zijn enkele van de belangrijkste prestatie-indicatoren (KPI's) die worden gebruikt om de efficiëntie van een fleet management systeem te meten?
Enkele belangrijke prestatie-indicatoren voor fleet management zijn brandstofverbruik, kilometerstand per liter, voertuigrendement, onderhoudskosten per kilometer, gemiddelde stilstandtijd, naleving van onderhoudsschema's, rijgedragscore van chauffeurs en klanttevredenheid.
9Hoe kan fleet management helpen bij het verminderen van de ecologische voetafdruk van een organisatie?
Fleet management draagt bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk door het bevorderen van efficiënt brandstofgebruik, het minimaliseren van onnodige kilometers, het optimaliseren van routes om de kortste afstanden te gebruiken, het promoten van milieuvriendelijk rijgedrag en het bevorderen van de overstap naar milieuvriendelijke voertuigen, zoals elektrische en hybride voertuigen.
10Wat zijn de uitdagingen bij het implementeren en onderhouden van een effectief fleet management systeem?
Enkele uitdagingen bij het implementeren en onderhouden van een effectief fleet management systeem zijn initiële investeringskosten, integratie met bestaande bedrijfssystemen, acceptatie door medewerkers, privacykwesties met betrekking tot voertuigtracking en gegevensbeveiliging, en het bijhouden van technologische ontwikkelingen om het systeem up-to-date te houden.
Buy now