Rittenadministratie

Als zakelijke bestuurder ben je verplicht om een sluitende rittenadministratie aan te kunnen aantonen bij de belastingdienst. Het bijhouden van een goede rittenadministratie is daarom erg belangrijk. Daarnaast hebben bestuurders verschillende mogelijkheden voor het bijhouden van de administratie. Dit kan zowel handmatig als automatisch. Ook er gelden een aantal regels waaraan je je moet houden. Waar ben ik aan toe als zakelijke bestuurder? Wat zijn de regels omtrent de belastingdienst? En wat zou een dergelijk systeem voor mij kunnen betekenen?

Ritten bijhouden of bijtelling betalen

De belastingdienst stelt verschillende fiscale regels en wetgeving aan de rittenadministratie van zakelijke bestuurders. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels. Wanneer je een auto van de zaak ook privé wilt gebruiken, krijg je te maken met een (vaak 22%) bijtelling, tenzij je de auto voor minder dan vijfhonderd kilometer per jaar privé rijdt en dat kunt aantonen. Deze bijtelling wordt over de catalogusprijs van de auto berekend en kan hoog oplopen. Als je de bijtelling accepteert, is een sluitende registratie niet nodig. Van je privéauto is een registratie van de autoritten niet verplicht. Voor het verrekenen van zakelijk gereden kilometers kun je een simpele kilometerregistratie bijhouden.



Rittenadministratie in Excel

Je kan voor de goedkoopste manier kiezen om je ritten bij te houden, namelijk in Excel. Zolang je maar de benodigde informatie over de auto en ritten weergeeft. Het kan je per dag eventje wat tijd kosten maar dan hoef je niks verder aan te schaffen. Rittenadministratie bijhouden via Excel is niet geheel zonder risico's, zo is de kans op vergeten en een fout gegeven intypen aanwezig.

> Kom meer te weten over rittenregistratie in Excel

Wat moet er dan precies in staan?

Hier nog even alles op een rijtje, de autogegevens:
- Het merk van de auto;
- Het kenteken;
- Het type van de auto;
- De tijd waarin de auto tot je beschikking is;

Per rit moeten de volgende gegevens geregistreerd worden:
- De datum;
- De begin en eindstand van de kilometerteller;
- De route die is gereden;
- Het adres van vertrek en aankomst;
- Is de rit privé of zakelijk;
- Je privé-omrijkilometers als je tijdens dezelfde rit zakelijke kilometers rijdt.

Liever niet handmatig bijhouden? Bekijk dan ons sluitende rittensysteem



Een app voor je rittenadministratie

Zakelijke bestuurders met een voertuig zijn verplicht om zowel de ritten als de kilometers bij te houden. Het op orde houden van deze administratie kan veel tijd kosten. Tijd die je eigenlijk niet kunt missen. Het aanschaffen van een automatische kilometerregistratie kan daarom veel zorgen wegnemen. Lees meer >

Handmatig of automatisch ritten bijhouden?

Bestuurders met een auto van de zaak staan voor de keuze om automatisch of handmatig een rittenadministratie bij te houden. Het handmatig bijhouden van de rittenregistratie is mogelijk, maar kan de nodige problemen opleveren. Zo kost het zelf bijhouden van de administratie veel tijd en is de kans op missende of foutieve gegevens aanwezig. Het is daarom te overwegen om voor een betaalbaar bedrag over te stappen naar een automatische rittenadministratie. Een automatische administratie kan namelijk een flinke tijd- en kostenbesparing opleveren.

Rittenadministratie conform belastingdienst

De belastingdienst stelt verschillende fiscale regels en wetgeving aan de rittenadministratie van zakelijke bestuurders. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels. Zo moet je in ieder geval het volgende vermelden: het merk van de auto, type auto, kenteken van de auto, periode dat de auto gebruikt is en de ritgegevens. Daarnaast moet het volgende vermeldt worden per rit: datum, begin- en eindstand kilometerteller, vertrek- en aankomstadres, de route, privé- of zakelijke rit is en de omrijkilometers.

Registratiesysteem voor een sluitende administratie

Zakelijke bestuurders met een voertuig zijn verplicht om een sluitende administratie bij te houden. Het op orde houden van deze administratie kan veel tijd kosten. Tijd die je eigenlijk niet kunt missen. Het aanschaffen van een automatisch kilometerregistratie kan daarom veel zorgen wegnemen. Lees meer >

Bekijk hieronder veelgestelde vragen over rittenadministratie (FAQ)

• Wat is een rittenadministratie?

• Waarvoor moet ik een rittenadministratie bijhouden?

• Hoe kan ik mijn ritten eenvoudig noteren?

• Wat zijn de voordelen van een app?

• Hoelang moeten mijn ritten bewaard blijven?

• Wel geschikt voor de belastingdienst maar geen keurmerk, hoe zit dat?

• Hoe voeg ik meerdere bestuurders toe?

• Hoe controleert de belastingdienst jouw rittenadministratie?

Wat is een rittenadministratie?

Dit zijn alle gereden ritten die je hebt bijgehouden voor je zakelijke voertuig om aan te kunnen tonen dat je niet meer dan 500 privé kilometers hebt gemaakt.

Waarvoor moet ik een rittenadministratie bijhouden?

Als je een zakelijk voertuig ook privé rijdt, maar geen bijtelling wilt betalen, dan moet je aan kunnen tonen dat dit niet meer dan 500 kilometers is geweest over het gehele jaar. Mocht je dat niet bijhouden, riskeer je een boete van de belastingdienst.

Hoe kan ik eenvoudig mijn ritten noteren?

Je kan ervoor kiezen om dit met met en papier op te schrijven in een map. Ook heb je de mogelijkheid om het in Excel bij te houden. Tot slot kan je ook voor een registratiesysteem gaan waarbij de registratie geheel automatisch loopt.

Wat zijn de voordelen van een App?

Een app is vrijwel niet foutgevoelig. Op basis van GPS signalen worden ritten nauwkeurig geregistreerd vanaf het moment dat het voertuig in beweging komt. Daarnaast hoef je bij een app zelf vrijwel niks te doen, alles loopt automatisch.

Hoelang moeten mijn ritten bewaard blijven?

Officieel dienen je ritten 7 jaar bewaard te blijven in de administratie.

Wel geschikt voor de belastingdienst maar geen keurmerk, hoe zit dat?

De OBD oplossing van Yeshugo registreert alle gegevens die je nodig hebt voor een correcte administratie, echter is voor een keurmerk vereist dat de dongle ingebouwd zit in het voertuig. Het heeft verder geen toegevoegde waarde om voor een keurmerk te gaan, deze registreren hetzelfde.

Hoe voeg ik meerdere bestuurders toe?

Je kan deze registreren als gebruikers in het systeem en toewijzen aan een voertuig. Bij meerdere voertuigen dienen er meerdere Ecoboxen (hardware) aangekocht te worden.

Hoe controleert de belastingdienst jouw rittenadministratie?

De belastingdienst controleert met systemen of er afwijkingen zijn in de locaties waar het voertuig is geweest. Daarnaast kan je kenteken ook gescand worden op de snelweg. Ook houden ze steekproeven bij bedrijven.


 

Meer weten?

Vraag een vrijblijvend gesprek aan.

     
    Buy now