Rittenadministratie

Als zakelijke bestuurder ben je verplicht om een sluitende rittenadministratie aan te kunnen aantonen bij de belastingdienst. Het bijhouden van een goede rittenadministratie is daarom erg belangrijk. Daarnaast hebben bestuurders verschillende mogelijkheden voor het bijhouden van de administratie. Dit kan zowel handmatig als automatisch. Ook er gelden een aantal regels waaraan je je moet houden. Waar ben ik aan toe als zakelijke bestuurder? Wat zijn de regels omtrent de belastingdienst? En wat zou een dergelijk systeem voor mij kunnen betekenen?

Artikelen

november 1, 2023

Rittenregistratie voor rijscholen: In de uitzending bij RijschoolProTV

Wij waren bij RijschoolPro in de uitzending om te vertellen waarom onze rittenregistratie uitstekend te gebruiken is voor rijscholen. YesHugo wordt al gebruikt door wagenparken, servicebedrijven en taxicentrales, maar is nu ook beschikbaar voor rijscholen. Leo, onze YesHugo product owner, vertelde meer over de mogelijkheden van YesHugo tijdens de uitzending van RijschoolProTV.
november 1, 2023

Zo kom je fluitend door de rittenregistratiecontrole

Je hebt het vast wel eens ergens gelezen of gehoord, ‘de Belastingdienst controleert op een sluitende rittenregistratie’. Maar wat betekent dit eigenlijk en hoe kun jij jezelf goed voorbereiden op een dergelijke rittenregistratiecontrole zodat je er goed doorheen komt?
november 1, 2023

Valt woon-werkverkeer nu onder privé of zakelijke kilometers?

Het antwoord op de vraag of woon-werkverkeer onder privé of zakelijke kilometers valt, hangt af voor welke regeling je dit bekijkt. Gaat het om de btw of om de bijtelling? We leggen het verder uit.

Bekijk hieronder veelgestelde vragen over rittenadministratie (FAQ)

1Waarom is het belangrijk om een rittenadministratie bij te houden?
Het bijhouden van een rittenadministratie is belangrijk om zakelijk en privégebruik van een voertuig te scheiden, fiscale voordelen te benutten en te voldoen aan wettelijke vereisten.
2Wie is verplicht om een rittenadministratie bij te houden?
Meestal zijn ondernemers en zelfstandige professionals verplicht een rittenadministratie bij te houden voor zakelijke voertuigen. Dit geldt ook voor werknemers die hun privéauto voor zakelijke doeleinden gebruiken.
3Welke gegevens moeten worden opgenomen in een rittenadministratie?
Een rittenadministratie moet onder andere de datum, begin- en eindstand van de kilometerstand, vertrek- en aankomstadressen, het doel van de rit en de gereden route bevatten.
4Hoe lang moet ik mijn rittenadministratie bewaren?
Bewaar je rittenadministratie gedurende 7 jaar, omdat dit vaak de wettelijke bewaartermijn is.
5Kan ik rittenadministratie gebruiken om brandstofkosten te berekenen?
Ja, je kunt een rittenadministratie gebruiken om de brandstofkosten te berekenen door het aantal gereden kilometers en het brandstofverbruik bij te houden, wat handig is voor budgettering en kostenbeheersing.
Buy now