Wat is een connected car en wat zijn de voordelen ervan?


De technologie ontwikkelt zich in snel tempo en het internet heeft de manier veranderd waarop mensen dagelijks communiceren. Met andere woorden, de wereld is nu meer 'verbonden' en dat geldt ook voor auto's. Deze nieuwe technologische ontwikkeling in de wagenparksector staat bekend als 'Connected Car Technology'.

Een connected car is een Internet of Things (IoT) technologie met brede implicaties. Deze technologie is de nieuwe norm geworden in de auto-industrie. De verwachting is dat deze door de jaren heen ook steeds beter wordt. Vroeg of laat zullen alle voertuigen met een internetverbinding uitgerust zijn. Dit zal enorme voordelen opleveren voor wagenparkbedrijven.

Feiten over een connected car:

> Een connected car kan bijna realtime onderhoudswaarschuwingen naar wagenparkbeheerders sturen.
> Europa bezit wereldwijd zo’n 30% van de wagenparken met connected cars.
> Aangesloten voertuigen kunnen ook draadloze communicatie gebruiken om te "praten" met verkeerssignalen, werkzones, tolhuisjes, schoolzones en andere soorten infrastructuur.

Wat is een connected car?

Een connected car is elke auto die verbinding met het internet kan maken. Dit gaat meestal via een draadloos lokaal netwerk (WLAN). Een verbonden auto kan het internet ook delen met apparaten binnen en buiten de auto. Tegelijk is het ook mogelijk verbinding te maken met alle externe Internet of Things (IoT) apparatuur zoals; auto's, huizen en infrastructuur.

Soorten connectiviteit

Voertuig naar infrastructuur (V2I)
Met voertuig tot infrastructuur communicatietechnologie communiceert het voertuig met de weginfrastructuur. Het deelt en ontvangt informatie zoals; verkeer, weg- en weersomstandigheden, snelheidsbeperkingen, ongevallen, enz. Deze opgevangen en gedeelde gegevens maken een hele reeks veiligheids-, mobiliteits- en milieuvoordelen mogelijk.

Voertuig tot Voertuig (V2V)
Het voertuig tot voertuig communicatiesysteem maakt de real-time uitwisseling van gegevens tussen voertuigen mogelijk. Deze gegevens zijn ook wel; snelheid, plaats, de rijrichting, remmen en verlies van stabiliteit. V2V kan ook gevaarlijke verkeerssituaties en slechte wegomstandigheden detecteren.

Voertuig naar alles (V2X)
Voertuig naar alles ondersteunt de overdracht van informatie van een voertuig naar bewegende delen van het verkeerssysteem die het voertuig kunnen beïnvloeden. Het belangrijkste doel van V2X technologie is de verkeersveiligheid, energiebesparing en verkeersefficiëntie op de wegen te verbeteren.

Voordelen van connected cars

De voordelen van de connected car kunnen in verschillende categorieën verdeeld worden:

Veiligheid
In de wagenparkindustrie biedt IoT oplossingen zodat voertuigen zich meer bewust kunnen zijn van hun omgeving en daarop kunnen reageren. Zo heeft de inbouw van sensoren en camera's zowel binnen als buiten het voertuig het mogelijk gemaakt verschillende veiligheidsvoorzieningen in personenauto's in te bouwen. Voorbeelden hiervan zijn dodehoekdetectie, adaptive cruise control en noodremmen.
Bovendien kan het voertuig, dankzij het V2I communicatiesysteem, gemakkelijk real-time informatie ontvangen over voorwerpen op de weg om hem heen. Zoals; de toestand van de weg, ongelukken, verkeer en andere voertuigen, waardoor het besturen en parkeren van de auto veel gemakkelijker wordt.

Onderhoud
Een ander voordeel van verbonden auto's is de mogelijkheid om gegevens over de gezondheid van het voertuig te raadplegen en te evalueren. Dat betekent dat rapporten verkregen worden die de algemene toestand van het voertuig laten zien. Deze gegevens kunnen de bestuurder helpen de onderhoudsbehoefte te voorspellen en achtereenvolgens het risico van onverwachte schade of defecten aan het voertuig te minimaliseren.

Duurzaamheid
Verbonden auto's zijn ook goed voor het milieu. Ze bieden een betere en veiligere rijervaring, vlotter verkeer en een geoptimaliseerd energieverbruik voor lagere emissies die vriendelijker zijn voor het milieu. Dit resulteert in een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van vervuilende stoffen.

Gemak
Aangesloten auto's omvatten slimme GPS navigatiesystemen, toegang tot streaming muziekdiensten en voertuigdiagnose op afstand. Deze auto's zijn in staat je gepersonaliseerde assistentie te geven. Ze kunnen je bijvoorbeeld adviseren waar je heen kunt op basis van je voorkeursbestemming of je herinneren aan geplande afspraken. Dit verhoogt de algehele rijervaring en het gemak.

Wil je jouw voertuig(en) ook slimmer maken?

Toepassingen van connected car

De ontwikkelingen omtrent connected car gaan razendsnel. Zo biedt de technologie onder andere de volgende mogelijkheden:

Volgen van voertuigen
Een ander gegeven dat inzichtelijk kan worden gemaakt is de positie van een voertuig. Door middel van GPS tracking is de locatie van een voertuig of wagenpark op elk moment te bekijken via een online dashboard.

Registreren van ritten en kilometers
De technologie maakt het eenvoudiger om de bewegingen van de auto in de gaten te houden. Waardoor zowel de ritten en de kilometers van een bepaald voertuig zichtbaar worden voor de bestuurder. Hierdoor kan een bestuurder nauwkeuriger zijn of haar administratie bijhouden.

Monitoren van rijgedrag
Als we nog een stap verder gaan dan komen we uit bij het monitoren van rijgedrag. Op basis van verschillende indicatoren kan iemands rijgedrag gemeten en beoordeeld worden. Denk dan aan het overmatig versnellen, bochtsnelheid, snelheid en de remweg. Inzicht in deze rijdata maakt het mogelijk om efficiënt te coachen en duurzaam rijden te bevorderen.

Inzicht in onderhoud en brandstof gebruik
De technologie maakt het mogelijk om steeds meer data van de auto te bekijken. Inmiddels is het mogelijk om brandstofkosten te analyseren en tankpassen te koppelen. Daarnaast kan je ook zien of je voertuig aan onderhoud toe is. Waardoor het raadplegen en evalueren van de gezondheid van de auto steeds beter mogelijk is.

Toekomst van connected cars

In de nabije toekomst zullen connected auto's het nieuwe normaal zijn. Naarmate er meer slimme en verbonden voertuigen ontwikkeld worden, neemt ook het aantal kopers toe dat op zoek is naar connected cars. Als men kan investeren in een veilige en handige auto die het aantal schades aanzienlijk kan verminderen waarom zou je dat dan niet doen?

De technologie van de connected car zal echter niet beperkt blijven tot conventionele auto's. Een ander heet hangijzer zijn zelf rijdende voertuigen. Ook deze voertuigen zullen gebruik maken van connected car technologie om te communiceren met de weginfrastructuur en het cloud systeem. Met behulp van camera's, radars en andere uitgebreide soorten sensoren brengen zelfrijdende auto's informatie uit de hele omgeving in kaart en halen die op. Daardoor zijn ze autonoom en doen bijna alles wat een bestuurder zou doen.


Maak kennis met de mobiliteitsoplossingen van YesHugo

Al jaren lang ontwikkelen wij verscheidene ondersteunende tools en oplossingen voor wagenparken en zakelijke bestuurders. Met als doel om het beheren van voertuigen inzichtelijk te maken. Het volgen van voertuigen, het bijhouden van de kilometer- en rittenregistratie en het monitoren van rijgedrag was nog nooit zo toegankelijk. Dit alles met één product in één overzichtelijk dashboard.


Spinnenweb YH

Hoe werkt het systeem?

Kom meer te weten over het veelvoudige plug en play systeem van YesHugo. Eenvoudig zelf aan te sluiten in de auto en binnen 5 minuten online. .

Meer informatie >

Op alle apparaten te gebruiken

Alle producten en tools zijn overal en altijd te gebruiken op jouw eigen telefoon, tablet of computer. Wel zo makkelijk.

Buy now