100% fiscus proof


Niet goed = geld terug


Altijd opzegbaar


Geen installatiekosten


Gratis verzending

Wat is een connected car en wat zijn de voordelen ervan?


De technologie ontwikkelt zich in snel tempo en het internet heeft de manier veranderd waarop mensen dagelijks communiceren. Met andere woorden, de wereld is nu meer 'verbonden' en dat geldt ook voor auto's. Deze nieuwe technologische ontwikkeling in de wagenparksector staat bekend als 'Connected Car Technology'.

Een connected car is een Internet of Things (IoT) technologie met brede implicaties. Deze technologie is de nieuwe norm geworden in de auto-industrie. De verwachting is dat deze door de jaren heen ook steeds beter wordt. Vroeg of laat zullen alle voertuigen met een internetverbinding uitgerust zijn. Dit zal enorme voordelen opleveren voor wagenparkbedrijven.

Feiten over een connected car:

> Een connected car kan bijna realtime onderhoudswaarschuwingen naar wagenparkbeheerders sturen.
> Europa bezit wereldwijd zo’n 30% van de wagenparken met connected cars.
> Aangesloten voertuigen kunnen ook draadloze communicatie gebruiken om te "praten" met verkeerssignalen, werkzones, tolhuisjes, schoolzones en andere soorten infrastructuur.

Wat is een connected car?

Een connected car is elke auto die verbinding met het internet kan maken. Dit gaat meestal via een draadloos lokaal netwerk (WLAN). Een verbonden auto kan het internet ook delen met apparaten binnen en buiten de auto. Tegelijk is het ook mogelijk verbinding te maken met alle externe Internet of Things (IoT) apparatuur zoals; auto's, huizen en infrastructuur.

Soorten connectiviteit

Voertuig naar infrastructuur (V2I)
Met voertuig tot infrastructuur communicatietechnologie communiceert het voertuig met de weginfrastructuur. Het deelt en ontvangt informatie zoals; verkeer, weg- en weersomstandigheden, snelheidsbeperkingen, ongevallen, enz. Deze opgevangen en gedeelde gegevens maken een hele reeks veiligheids-, mobiliteits- en milieuvoordelen mogelijk.

Voertuig tot Voertuig (V2V)
Het voertuig tot voertuig communicatiesysteem maakt de real-time uitwisseling van gegevens tussen voertuigen mogelijk. Deze gegevens zijn ook wel; snelheid, plaats, de rijrichting, remmen en verlies van stabiliteit. V2V kan ook gevaarlijke verkeerssituaties en slechte wegomstandigheden detecteren.

Voertuig naar alles (V2X)
Voertuig naar alles ondersteunt de overdracht van informatie van een voertuig naar bewegende delen van het verkeerssysteem die het voertuig kunnen beïnvloeden. Het belangrijkste doel van V2X technologie is de verkeersveiligheid, energiebesparing en verkeersefficiëntie op de wegen te verbeteren.

Voordelen van connected cars

De voordelen van de connected car kunnen in verschillende categorieën verdeeld worden:

Veiligheid
In de wagenparkindustrie biedt IoT oplossingen zodat voertuigen zich meer bewust kunnen zijn van hun omgeving en daarop kunnen reageren. Zo heeft de inbouw van sensoren en camera's zowel binnen als buiten het voertuig het mogelijk gemaakt verschillende veiligheidsvoorzieningen in personenauto's in te bouwen. Voorbeelden hiervan zijn dodehoekdetectie, adaptive cruise control en noodremmen.
Bovendien kan het voertuig, dankzij het V2I communicatiesysteem, gemakkelijk real-time informatie ontvangen over voorwerpen op de weg om hem heen. Zoals; de toestand van de weg, ongelukken, verkeer en andere voertuigen, waardoor het besturen en parkeren van de auto veel gemakkelijker wordt.

Onderhoud
Een ander voordeel van verbonden auto's is de mogelijkheid om gegevens over de gezondheid van het voertuig te raadplegen en te evalueren. Dat betekent dat rapporten verkregen worden die de algemene toestand van het voertuig laten zien. Deze gegevens kunnen de bestuurder helpen de onderhoudsbehoefte te voorspellen en achtereenvolgens het risico van onverwachte schade of defecten aan het voertuig te minimaliseren.

Duurzaamheid
Verbonden auto's zijn ook goed voor het milieu. Ze bieden een betere en veiligere rijervaring, vlotter verkeer en een geoptimaliseerd energieverbruik voor lagere emissies die vriendelijker zijn voor het milieu. Dit resulteert in een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van vervuilende stoffen.

Gemak
Aangesloten auto's omvatten slimme GPS navigatiesystemen, toegang tot streaming muziekdiensten en voertuigdiagnose op afstand. Deze auto's zijn in staat je gepersonaliseerde assistentie te geven. Ze kunnen je bijvoorbeeld adviseren waar je heen kunt op basis van je voorkeursbestemming of je herinneren aan geplande afspraken. Dit verhoogt de algehele rijervaring en het gemak.

Toekomst van connected cars

In de nabije toekomst zullen connected auto's het nieuwe normaal zijn. Naarmate er meer slimme en verbonden voertuigen ontwikkeld worden, neemt ook het aantal kopers toe dat op zoek is naar connected cars. Als men kan investeren in een veilige en handige auto die het aantal schades aanzienlijk kan verminderen waarom zou je dat dan niet doen?

De technologie van de connected car zal echter niet beperkt blijven tot conventionele auto's. Een ander heet hangijzer zijn zelf-rijdende voertuigen. Ook deze voertuigen zullen gebruik maken van connected car technologie om te communiceren met de weginfrastructuur en het cloud systeem. Met behulp van camera's, radars en andere uitgebreide soorten sensoren brengen zelfrijdende auto's informatie uit de hele omgeving in kaart en halen die op. Daardoor zijn ze autonoom en doen bijna alles wat een bestuurder zou doen.

Buy now