Rijden bij gladheid
De eerste sneeuw van het jaar is al gevallen en inmiddels hebben we er al flink wat koude en gladde dagen op zitten. Op dat soort dagen kan het zomaar zijn dat er code geel of oranje wordt afgegeven in Nederland. Het wordt dan afgeraden om de weg op te gaan in verband met extreme gladheid. Helaas heb je, zeker als het bij je werkt hoort, soms geen keus en zal je wel moeten rijden in dit soort weer. Daarom hebben wij een aantal tips om heelhuids thuis te komen bij ijzel of sneeuw.Houd afstand
Tijdens sneeuw en ijzel geldt er volgens de ANWB een vuistregel; halveer de snelheid en verdubbel de afstand tot je voorganger. Zo heb je meer tijd om te reageren als degene voor je onverwacht op de rem moet.
Als je invoegt moet je dezelfde vuistregels hanteren; neem de tijd en ruimte om rustig en met gepaste snelheid in te voegen.
Zorg ervoor dat je rustig optrekt
Doordat het glad is op de weg, kan je tijdens het optrekken al grip verliezen. Het is daarom belangrijk om voorzichtig op te trekken. Een andere mogelijkheid is om op te trekken in de tweede versnelling.
Pas je snelheid aan
Dit is voor veel mensen waarschijnlijk al iets wat ze doen tijdens het rijden, want als je ook maar iets te hard rijdt op plekken waar het glad is, kom je er snel genoeg achter dat dit niet heel veilig is. Toch is het altijd nog benoemingswaardig om te zeggen dat je langzamer moet rijden dan je normaal doet. Probeer daarnaast niet te snel op te trekken bij het indrukken van je gaspedaal.
Kies in plaats van remmen voor gas los
Het is in sommige situaties verstandig om niet te remmen. Denk bijvoorbeeld aan het rijden in een bocht; laat hier voordat je de bocht ingaat je gas los zodat je minder vaart maakt en geef pas als je uit de bocht bent weer gas. Gezien onze vorige tip houd je vast al afstand, maar mocht het toch voorkomen dat je achter een automobilist rijdt en diegene opeens op de rem trapt; hoe handel je dan op zo’n moment? Op dat moment trap je de rem en koppeling tegelijkertijd hard in. Dit zorgt namelijk voor een hoge remdruk, zodat het ABS (antiblokkeersysteem) wordt geactiveerd. Het ABS is nodig zodat je wielen blijven draaien en je kunt blijven sturen.
Wanneer je toch slipt, moet je kalm blijven en nooit zomaar het stuur omgooien! Daarbij komen we meteen aan bij de volgende tip.
Stuur voorzichtig
Zorg ervoor dat je geen abrupte stuurbewegingen maakt. Door rustig te sturen, beide handen op het stuur te houden en ver vooruit te kijken rijd je vaak rechter. Stuur je te snel? Dan bestaat de kans dat de wielen de grip op het wegdek verliezen. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties.
Winterbanden
Wat veilig rijden met dit weer natuurlijk nog veiliger maakt is het aanschaffen van winterbanden. Al betekent de aanschaf van deze banden niet dat bovenstaande tips niet meer nodig zijn. Winterbanden zorgen voor meer grip op de weg, maar lossen gevaarlijke situaties niet op. De banden zijn vooral handig in de sneeuw, bij ijzel is de werking namelijk niet zo sterk. Winterbanden bieden een kortere remweg dan zomerbanden, maar als je snel gaat, heb je een langere remweg.