Rijgedrag analyse

Coach bestuurders tot beter rijgedrag


Bespaar tot €800 per auto door actief het rijgedrag te coachen. Door inzicht te geven in de prestaties van het wagenpark, bespaar je kosten voor brandstof, onderhoud, verzekeringen en schades. Dit leidt tot minder CO2 uitstoot en kun je jouw duurzame ambities waar maken. Deze tool legt ritten vast, laat rijgedrag gebeurtenissen zien en geeft dit weer in een duidelijk overzicht.


Mobbaprijs_2013ANWB

Minder schadelast

10% Brandstof besparen

MInder CO2 uitstoot

Minder onderhoud

Rijgedrag analyse

Coach bestuurders tot beter rijgedrag


Bespaar tot €800 per auto door actief het rijgedrag te coachen. Door inzicht te geven in de prestaties van het wagenpark, bespaar je kosten voor brandstof, onderhoud, verzekeringen en schades. Dit leidt tot minder CO2 uitstoot en kun je jouw duurzame ambities waar maken. Deze tool legt ritten vast, laat rijgedrag gebeurtenissen zien en geeft dit weer in een duidelijk overzicht.


Mobbaprijs_2013ANWB

Aansluiten van OBD rijgedrag analyse

De rijgedrag analyse van YesHugo is aan te sluiten via een OBD connector, dit is een makkelijk plug & play systeem.
In zo goed als alle auto's zit er een OBD poort dichtbij het stuur ingebouwd, waarin de OBD rijgedrag analyse aangesloten kan worden. Weet je niet precies waar die zit? Wij hebben het vast voor je uitgezocht, bekijk het hier. Nu je hem hebt gevonden, stop je simpelweg de connector in deze poort, wanneer hij correct aangesloten is zullen er gegevens worden afgelezen vanuit je auto.

Heb je geen OBD-poort of is hij lastig te bereiken? Dan hebben we ook verlengkabels om aan te sluiten op een USB poort of autolader poort (sigarettenaansteker). Wij zorgen ervoor dat alle belangrijke data door komt op het dashboard van YesHugo.
Verder zit de sim kaart al in de OBD rijgedrag analyse verwerkt en is hij direct operationeel.
 

Product informatieOnderstaande functies zijn allemaal beschikbaar in de rijgedrag analyse.


Brandstof analyse

Bekijk het brandstof gebruik van een bestuurder in combinatie met rijgedrag scores.

Rijgedrag scores

Bekijk bij elke rit of jij goed of slecht hebt gereden op de aspecten; bochten, remmen, stationair draaien, versnellen en te hard rijden.

Kaartoverzicht

Bekijk de gereden ritten op een kaart om zo de gehele route te analyseren met daarop de opvallende rijgedrag aspecten.

Crash Detection

Laat YesHugo een incident zoals een verkeersongeval of overtreding analyseren en krijg de feiten op tafel. Handig voor de verzekering en officier van justitie.

Business risico analyse dashboard

Een overzichtelijk dashboard met alle gegevens van jouw wagenpark om kosten en schades te voorkomen.

Customer succes manager support

Een persoonlijke YesHugo manager analyseert jouw resultaten en coacht de wagenparkbeheerder om een efficiënt wagenpark te onderhouden.

Voordelen van rijgedrag meten

Minder brandstofverbruik

Door actief te sturen op rijgedrag kun je al snel 10% besparen op de brandstofrekening. Door de koppeling met jouw tankgegevens zie je feitelijk brandstofbesparing in euro’s.

Minder schadelast

Als bedrijf wil jij je medewerkers veilig de weg op sturen. Door het bijhouden van rijgedrag is men bewuster bezig met het rijden. Dit voorkomt verkeersongelukken en daarmee verlaag je de schadelast en verzekeringspremie.

Minder onderhoud

Rijgedrag beïnvloedt direct de levensduur van banden en remschijven. Een bewuste, efficiënte chauffeur rijdt gemiddeld 2x langer met een set banden dan een minder goede chauffeur.

Minder CO2 uitstoot

Voor veel bedrijven is het wagenpark veruit de grootste CO2 last. Door rijgedrag te veranderen en hiermee brandstof te besparen vermindert u ook uw CO2 en stikstof en fijnstof emissies.
 • Als je de verhouding bekijkt hoeveel het kost en hoeveel tijd het oplevert is het voor ons gewoon ontzettend voordelig.
  Azad Anik
  Polymaat (Stichting Maatschappelijk Multimaatzorg en Welzijn)
 • Door de chauffeurs bewust inzicht te geven in hun rijgedrag en ze hierop te coachen zien wij gelijk een positief resultaat in hun rijgedrag.
  Wout van Aken
  Bodetax B.V.
 • Sinds de start bespaarden we 12 procent op brandstof en haalden we een CO2-reductie van 51 ton doorberekend op jaarbasis. Klantcase
  Rob Kaijer
  Taxi Kaijer
 

Factoren van de rijgedrag analyse tool

Hiermee heb jij grip op de bestuurders van jouw wagenpark.

Overmatig versnellen

Overmatig versnellen wordt met behulp van een versnellingsmeter gemeten en zegt iets over de mate waarin de snelheid per seconde toeneemt. Deze parameter heeft vooral betrekking op verkeersveiligheid. Wanneer de snelheid met meer dan 11 km/u in 1 seconde toeneemt wordt dit aangemerkt als overmatig versnellen. Uit ervaring weten we dat deze parameter makkelijk(er) behaald wordt in voertuigen met een automatische schakelbak, let er op, het feit dat je niet op hoeft te schakelen betekent niet dat je als een raceauto bij het stoplicht weg moet rijden.

Hard remmen

Score bij gebeurtenissen op de parameter ‘Hard remmen’, betekent dat een bestuurder te hard met zijn voet op de rem staat wanneer hij afremt. Dit kan voorkomen worden door vooruit te kijken en goed te anticiperen op de medeweggebruikers. We weten dat er weinig tijdswinst wordt gehaald door hard rijden en vervolgens hard op de rem trappen, maar dit heeft wel invloed op bijvoorbeeld de onderhoudskosten van de auto, een nieuwe set banden of een extra beurt.

De rechter en linkerbocht

Qua meetmethode zijn de parameters ‘linkerbocht’ en ‘rechterbocht’ vergelijkbaar met de parameters ‘te hard remmen’ en ‘overmatig versnellen’, ook deze parameters worden gemeten door de versnellingsmeter in de EcoBox. Alleen beschrijven de parameters ‘te hard remmen’ en ‘overmatig versnellen’ rechtlijnige bewegingen van het voertuig, terwijl ‘linkerbocht’ en ‘rechterbocht’ gaan over gedeeltelijke cirkelbewegingen. Technisch gezien meet je dus de horizontale versnelling van het voertuig in bochten.

Onnodig stationair lopen

Deze parameter meet hoe lang een bestuurder op een plek stilstaat en de motor aan het draaien heeft. Wanneer een auto in het stationair toerental draait, gebruikt de auto een zeer rijk brandstof-mengsel. Bij benzine motoren betekent dit aanslag op je gasklep en dieselmotoren kunnen flink last hebben van roet. Dit betekent dat je de interne delen van je motor vervuilt.

Overmatig toerental

Overmatig toerental wordt via de OBD-poort uitgelezen en zegt iets over het moment waarop iemand schakelt. Wordt er te lang in een bepaalde versnelling gereden, dan maakt de motor meer toeren dan wanneer er tijdig geschakeld wordt naar een hogere versnelling. Tevens wordt er aanzienlijk meer brandstof gebruikt. Ons systeem houdt er rekening mee dat u in de hoogste versnelling niet verder omhoog kunt schakelen.

Te hard rijden

De parameter ‘Te hard rijden’ is vanzelfsprekend. Rijdt een bestuurder te hard, dan haalt diegene geen goede punten op deze parameter. Daarbij is het ook zo dat de duur van het te hard rijden en het aantal kilometers waarmee je over de snelheid gaat, meegerekend wordt. 'Tijd inhalen door hard te rijden' is onmogelijk, zelfs als we het over grote afstanden hebben zoals 300 km, is het verschil tussen 120 km/uur en 130 km/uur rijden maar 12 minuten. Als we vervolgens kijken wat het extra verbruik is op de hogere snelheid, kan dit eigenlijk niet uit.

Wagenpark profiel

YesHugo verrijkt de rijgedragmetingen met voertuig informatie, inzet voertuigen, onderhoud, schadehistorie en brandstofverbruik. Hierdoor ontstaat een risico- en kosten profiel van jouw wagenpark. Dit helpt weer mee om voertuigen gemakkelijk te beheren en besparingen door middel van beter rijgedrag.

Rijgedrag verbeteren

Op basis van het wagenpark rijgedrag profiel van bestuurders kan YesHugo heel gericht terugkoppeling geven aan bestuurders en management. Iedere chauffeur krijgt de training die het best bij hem of haar past. Enkele voorbeelden zijn de dagelijkse rijgedrag samenvattingen, de wekelijkse rijgedrag competities en het maandelijks persoonlijk advies. Bovendien werkt YesHugo met gecertificeerde opleiders samen om ook aanvullende e-learning, workshops en (preventie)trainingen aan te bieden.

 

Verkeersongeluk analyse

Een ongeluk zit in een klein hoekje en is soms niet te voorkomen. Het navertellen van de gebeurtenissen is vaak moeizaam, niet accuraat en subjectief gekleurd door de emotionele impact. Daarom helpen wij doormiddel van een analyse op het verkeersongeluk. Tegen een betaling van €125, - geven wij precies aan waar het ongeluk heeft plaatsgevonden, wat de auto-omstandigheden net voor en op het moment van de crash waren. Zo krijg je directe feedback waar je van kunt leren en kunt gebruiken voor je verzekeraar.

Onafhankelijke verkeersongeluk analyse

Feitelijke voertuig data

Bewijslast onderbouwing verzekering

Koppel data, ervaringen en schade

Een aantal wagenparken die het rijgedrag verbeteren:

Over YesHugo


YesHugo is een ontwikkelaar in fleetmanagement software dat producten ontwikkeld om het wagenpark overzichtelijk te hebben en kosten te besparen. Daarom hebben we naast onze GPS auto tracker en Rittenregistratie ook gekozen om een product te ontwikkelen dat rijgedrag kan meten. Door het beoordelen van het rijgedrag van je bedrijfswagen bestuurders, zullen zij zich beter aan de verkeersregels houden en hiermee minder verkeersongelukken en/of boetes veroorzaken. Hiermee kan je dus erg veel geld besparen op het wagenpark gebruik. Wij hebben met onze rijgedrag analyse in 2013 de ANWB duurzame mobliteitsprijs gewonnen, lees hier meer over.

Veelgestelde vragen over Rijgedrag analyse

1Wat is rijgedrag analyse?
Met de software van YesHugo kan er op dagelijks niveau worden bekeken hoe er gereden wordt volgens onze parameters. Dit zijn o.a. 'bochten links/rechts' ‘hard rijden’ en ‘remmen’. Kortom een overzicht van hoe een bestuurder scoort op belangrijke factoren in het verkeer.
2Hoe werkt rijgedrag analyse?
Je plugt de YesHugo ecobox in de auto, vanaf dat moment geeft het data door wat weer te zien is op het dashboard. Deze ecobox geeft tevens ook data door voor GPS auto tracker en Rittenregistratie.
3Welke parameters zijn er?
We hebben de volgende parameters: linkerbocht, rechterbocht, hard rijden, hard remmen, overmatig versnellen, overmatig stationair lopen. Iedere parameter krijgt een apart cijfer en een gemiddelde van alle cijfers bij elkaar.
4Wat bereik ik met rijgedrag analyses?
Je kunt je bestuurders aanspreken op het rijgedrag, zo kan je er de volgende voordelen uithalen:
- Minder CO2 uitstoot, zo helpen we mee aan het milieu
- Minder hard remmen, dan gaan banden langer mee
- Minder hard rijden, is minder boetes
- Rustiger rijden in de bochten, dit zorgt voor pakketten die heel blijven.
5Is de oplossing gebruiksvriendelijk?
We doen ons best om alles zo simpel mogelijk te maken. Kom je ergens niet uit? Gebruik dan onze mogelijkheden om in contact te komen met support.
6Heb ik dure apparatuur nodig voor YesHugo?
Nee dat heb je niet. De hardware ontvang je van ons tegen een betaling van €80,-. Het software programma kan op elke computer met internet.
7Moet ik veel tijd besteden aan het controleren van mijn wagens?
We hebben hiervoor mooie rapportages en rapporten die je kunt inzien en downloaden. Dus in een makkelijk overzicht zie je precies waar je op kunt besparen en welke medewerkers een risico vormen. Door tijdig in te grijpen, kun je veel voorkomen. Verder is alles automatisch dus het bespaart je alleen maar tijd.
8Wat gebeurt er als mijn behoeften veranderen?
Je kunt op elk willekeurig moment producten toevoegen of je abonnement wijzigen. Neem hiervoor contact op met support om het te regelen.
9Moet ik betalen voor updates?
Nee zeker niet, we zijn elke dag bezig om onze producten te optimaliseren en verder te ontwikkelen.
10Hoe lang heb ik recht op garantie?
Dat verschilt per pakket wat je afsluit. Dit kun je vinden onder pakketten.
11Hoe lang duurt de inbouw?
Het is een plug&play systeem. Bij de ene auto is de OBD-poort erg makkelijk te vinden, bij sommigen auto’s moet je een schroefje loshalen. We hebben een programma waarmee je je eigen OBD-poort kan vinden per auto.
12Wat moet ik doen wanneer een auto wordt vervangen?
Geef aan support door welke ecobox je in welke auto hebt geplaatst, dan passen wij het voor je aan.
13Hoe genereer ik een rapport?
Dit is erg gemakkelijk binnen ons softwarepakket. We hebben verschillende rapporten die je kunt exporteren, op tijd/chauffeur/bedrijf/ etc.

Kies eventueel voor een pakket, nog voordeliger.Accounts

Free Trial

Projects

SSL

SSL

Storage

Domains

Sub-domains

Basis all-in lease pakket

12,50

Per voertuig / Per maand

GPS auto tracker

Rittenregistratie

-

Maandelijks opzegbaar

Configuratie en support

Koppeling bestuurder/voertuig

Inc. YesHugo OBD Ecobox (hardware)

Hele periode garantie op hardware

Export van gegevens

Pro all-in lease pakket

17,50

Per voertuig / Per maand

GPS auto tracker

Rittenregistratie

Rijgedrag analyse

Maandelijks opzegbaar

Configuratie en support

Koppeling bestuurder/voertuig

Inc. YesHugo OBD Ecobox (hardware)

Hele periode garantie op hardware

Export van gegevens

Buy now