Wat zijn de eisen van de Belastingdienst omtrent rittenregistratie?
Alles wat je moet weten voor een sluitende rittenadministratie
Vereisten voor rittenregistratie van de Belastingdienst
Als je voor de Belastingdienst een rittenregistratie bijhoudt, moet je aantonen dat je in één jaar niet meer dan 500 kilometers privé gereden hebt. Je moet een volledig rittenregistratie kunnen laten zien waarop het volgende staat:• Het merk van de auto;
• Het type van de auto;
• De nummerplaat van de auto;
• De periode waarin je de auto tot je beschikking hebt;
• Per rit: de datum, de begin- en eindstand van de kilometerteller, het adres van vertrek en aankomst, de route die je gereden hebt, het karakter van de reis (privé of zakelijk) en de privé omrijkilometers als je tijdens dezelfde rit zakelijke kilometers hebt gereden.
Wanneer is rittenregistratie verplicht?
Rittenregistratie is niet altijd verplicht. Als je besluit bijtelling te betalen, dan hoef je geen rittenregistratie bij te houden. Als je echter:• De auto van de zaak niet voor privé-doeleinden wilt gebruiken;
• Geen BTW wilt betalen voor privégebruik;
• Geen vrijstelling van belasting op personenauto's en motorrijwielen (BPM) voor de werkgever wilt aanvragen;
• Niet met eigen vervoer wil reizen;
Rijden in een auto van uw onderneming
Of je nu ondernemer bent met een lease auto of werknemer met een auto van de zaak. Er dient in beide gevallen rekening gehouden te worden met de bijtellingsregeling. Daarnaast dien je als bestuurder een rittenadministratie bij te houden. De belastingdienst kan ten aller tijden, en tot 7 jaar terug, naar deze gegevens vragen. Zorg er dus voor dat je rittenadministratie altijd sluitend is.
Hoe controleert de Belastingdienst de rittenregistratie?
De Belastingdienst wil een beknopte en volledige rittenregistratie zien die alle hierboven en op hun website vermelde eisen bevat. Ze hebben allerlei manieren om een bijgehouden kilometeradministratie te beoordelen, zoals facturen, de kilometerstand die ingevuld moet worden bij het tanken en de gegevens worden bij het tanken en de gegevens in je agenda. Zo kan het zijn dat je een agenda of schriftelijk bewijs moet laten zien waaruit blijkt dat de reis voor zakelijke doeleinden gemaakt werd. Het is ook verstandig ervoor te zorgen dat je geen enkele reis vergeet en dat je de aard ervan vermeldt. Soms worden ook andere vergelijkingen gemaakt met bestelbonnen en facturen van de garage. Als je een onvolledige of verkeerde rittenregistratie indient, krijg je een boete van 80 procent van het wettelijk maximum van € 5.278. Als je het echter met opzet onjuist hebt ingediend kan deze boete oplopen tot 100% van het bedrag van de bijtelling. Om de hoge boetes als gevolg van een onjuiste rittenregistratie te vermijden, moet je dus zorgen dat je alle documenten die met zakenreizen te maken hebben bewaart, zoals je agenda's, brandstofbonnetjes, e-mails, uitnodigingen voor vergaderingen, enz. Zo voorkom je dat je twijfels van de Belastingdienst oproept en in de gevallen dat die zich voordoen, kun je snel je reizen bewijzen.
Val je onder een van de bovenstaande situaties waarin rittenregistratie verplicht is of ben je gewoon geïnteresseerd in het gebruik van rittenregistratie? YesHugo heeft een betrouwbare, nauwkeurige en uitvoerbare oplossing voor je.
Conclusie
Conclusie Als je rittenregistratie moet bijhouden zorg er dan voor dat je al je reizen aandachtig bijhoudt en dat je documenten bewaart die betrekking hebben op zakenreizen. Als je verzuimt een gevraagd document te laten zien, kun je een fikse boete oplopen. Met behulp van een fiscaal beproefde rittenregistratie software kun je gemakkelijk aantonen hoeveel zakelijke en privé kilometers je met je privé auto gereden hebt en kun je door een sluitende rittenregistratie bewijzen dat je niet meer dan 500 kilometers privé gereden hebt.