Op weg naar schonere kilometers
Bewustwording van de CO2-uitstoot van jouw wagenpark
De Nederlandse overheid heeft aangekondigd dat grote werkgevers, met meer dan 100 werknemers, vanaf 1 juli 2024 verplicht zijn om gegevens te leveren over het woon-werk en zakelijke verkeer van hun werknemers te leveren. Het doel hiervan is om bewuste keuzes te maken voor duurzame mobiliteit en zo de uitstoot van broeikasgassen in het verkeer te verminderen. Het concrete doel is om in 2030 een vermindering van 1 megaton CO2 te bereiken. Als werkgevers goed op koers liggen, hoeven ze alleen te rapporteren. Als ze het doel niet halen, krijgen ze vanaf 2025 de verplichting om slimmer en zuiniger te reizen. Het verminderen van CO2-uitstoot is namelijk noodzakelijk om de klimaatdoelen te halen. Op weg naar schonere kilometers...
Schonere kilometers; niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je bedrijf
Bedrijven worden aangemoedigd om over te stappen op schonere voertuigen of om over te gaan op andere opties zoals carpoolen, fietsen en openbaar vervoer, om de kosten van de heffing te verlagen. Maar naast dat zijn hun kosten verlagen kunnen ze ook hun imago verbeteren, waardoor ze aantrekkelijker worden voor klanten. Het is daarom niet alleen een maatregel die voordelen biedt voor het milieu en de volksgezondheid, maar ook voor de bedrijven zelf.
Het is ook een voorbeeld van hoe de overheid kan samenwerken met bedrijven om een duurzamere toekomst te creëren. Bovendien past de maatregel om perfect in het streven van Nederland naar een circulaire economie. Door de nadruk te leggen op duurzame mobiliteit, wordt er minder afhankelijkheid gecreëerd van niet-hernieuwbare grondstoffen en energiebronnen.
Een verband
Verschillen per brandstoftype
Voor het berekenen van de daadwerkelijke CO2-uitstoot heeft de overheid een elektronische tool. Dit betekent dat bedrijven hun gemaakte kilometers per vervoermiddel moeten invoeren in deze voorziening. Voor het rapporteren van de gemaakte kilometers zijn er vier categorieën:
1) met openbaar vervoer;
2) per fiets of te voet;
3) per bromfiets of scooter;
4) per motorvoertuig.
Voor de derde en vierde categorie moet er ook onderscheid worden gemaakt tussen verschillende brandstoftypes, namelijk: elektrisch, elektrisch in combinatie met benzine, diesel of waterstof, LPG, CNG, LNG, benzine, biobrandstof en diesel. En het aantal kilometers dat de onderneming of rechtspersoon de werknemers heeft laten reizen.
"Een groenere toekomst begint met bewuster reizen: elke kilometer telt."
Nieuwe feature in YesHugo: CO2-registratie
Met de brandstofanalyse van YesHugo kon je natuurlijk al vrij eenvoudig zien of het aantal getankte liters klopt met de kilometers dat er met het voertuig gereden is. Ook kun je zien hoe vaak er is getankt, hoeveel er is getankt en zelfs hoeveel het gekost heeft. Je ziet hoeveel er gereden wordt en of dit dus ook wel klopt met de hoeveelheid dat er wordt getankt. Door de nieuwe wet hebben we YesHugo uitgebreid met een feature: CO2-registratie. Met deze nieuwe feature kan je zien hoeveel CO2 je per kilometer hebt uitgestoten. Daarnaast geven we in de export ook de CO2-uitstoot per tankbeurt mee. Zo kan er uiteindelijk makkelijk een totaal worden uitgerekend. Meer over de brandstofanalyse vind je hier.