Tips om veilig te rijden tijdens de herfstmaanden
Afgelopen weekend is de wintertijd ingegaan, dus dat betekent dat het weer vroeger donker wordt. Daarnaast kan ook het weer tijdens de herfstmaanden erg wisselvallig zijn. Hierdoor kan het gevaarlijk zijn op de weg en kunnen er sneller files ontstaan. Kortom; de kans op autoschade neemt tijdens de herfst steeds meer toe. Met deze tips zorg je dat jij die autoschade niet oploopt de komende periode.Wat belangrijk is in deze donkere periode, is je verlichting. In aankomende periode waarin je in het donker weggaat en weer in het donker thuiskomt, zal je deze namelijk veel aan hebben staan. Maar niet alleen door de tijd wordt het buiten donker; ook tijdens regen en mist is het verstandig om je verlichting aan te zetten. Dit zodat je voor anderen beter zichtbaar bent op de weg. Let op: vertrouw niet altijd op je automatische verlichting. Deze gebruikt vaak alleen de dagrijlichten, omdat het ‘niet donker genoeg’ is. Schakel uit voorzorg de automatische verlichting uit en zet je koplampen aan.
Niet alleen het donker is gevaarlijk in de herfst, ook het licht kan voor hinder zorgen. Ja, die zon is lekker tijdens de koudere dagen, maar hij staat in de herfst érg laag. Hierdoor kan de zon vol in je gezicht schijnen en dat resulteert in slecht zicht op de weg. Neem dus een zonnebril mee om dit te voorkomen.
Iets wat ook je zicht op de weg kan verslechteren, zijn je autoruiten. Zorg er dus voor dat je ruiten schoon zijn. Ook is het verstandig om je ruitensproeiers en -wissers te controleren voordat je de weg op gaat; is het reservoir van je sproeiers gevuld en werken je ruitenwissers zoals ze horen te werken? Bij autoruiten hoort ook een goed werkende airco. Deze zorgt er namelijk voor dat de ruiten goed zullen ontwasemen wanneer je ruiten beslaan. Heb je geen airco? Zet dan je verwarming op de hoogste stand en richt je ventilator op de voorruit.
Banden zijn essentieel en in de winter heb je winterbanden, maar er zijn geen speciale banden voor in de herfst. Terwijl in de herfst harde regen en gevallen bladeren ook een glad wegdek kunnen veroorzaken. Dus je hebt het liefst voldoende profieldiepte in je banden, voor zoveel mogelijk grip. Gaan ze richting het minimumprofiel? Vervang ze dan. Ook is de bandenspanning erg belangrijk. Het is namelijk zo dat kou de druk op je banden verandert. Als je niet weet hoe hoog je bandenspanning moet zijn; deze staat aan de binnenkant van je portier of tankklep.
Door het natte wegdek is je remweg langer. Daarom is het verstandig om iets meer afstand te nemen van degene die voor je rijdt. Daarbij let je natuurlijk ook extra op je snelheid wanneer je op een nat wegdek of een weg bedekt met bladeren rijdt. Wees ook voorbereid op aquaplaning; wanneer er water op de weg ligt, kan het ervoor zorgen dat je banden te veel water moeten verwerken. Dit resulteert in dat er een laag water ontstaat tussen je banden en het asfalt, waardoor je geen directe grip meer hebt op de weg. Wanneer je doorhebt dat dit gebeurt, laat dan het gas los en hou je stuur stevig vast. Je kunt lichtjes proberen te sturen.
Wil je een overzicht van de rijstijl van je medewerkers gedurende de koude maanden? Dan verwijzen we je graag naar de rijgedrag analyse module van YesHugo. Deze tool legt ritten vast, laat rijgedrag gebeurtenissen zien en geeft dit weer in een duidelijk overzicht.