Woon-werkverkeer auto: valt het nu onder privé of zakelijke kilometers?


Dit is een vraag die erg vaak wordt gesteld. Het antwoord hierop is erg belangrijk, met name wanneer je een fiscale rittenregistratie bij moet houden. Hierbij mag er in de meeste gevallen maar 500 kilometer per kalenderjaar privé worden gereden. Het antwoord op de vraag of woon-werkverkeer onder privé of zakelijke kilometers valt, hangt af voor welke regeling je dit bekijkt. Gaat het om de btw of om de bijtelling? We leggen het verder uit.

Woon-werkverkeer voor bijtelling

Met woon-werkverkeer wordt het heen en weer reizen van de woning naar een vaste werkplaats bedoelt. Dit wordt door de Belastingdienst gezien als een zakelijke rit. De afstand van de woning naar het werk wordt voor de bijtelling geheel als zakelijke kilometers beschouwd. Wist je dat zelfs de rit heen en weer naar huis voor de lunch thuis ook als zakelijke rit wordt aangemerkt? Dit is een afspraak met de Hoge Raad.

Wat als de werknemer geen vast werkadres heeft?

Het kan natuurlijk voorkomen dat de werknemer een arbeidsovereenkomst heeft waarin geen vast werkadres staat, hoe wordt het woon-werkverkeer dan gezien? In zulke gevallen gelden alle reizen van het woonadres naar een bedrijfsadres als woon-werkverkeer. Het af en toe van het woonadres naar het bedrijfsadres heen en weer rijden om daar bijvoorbeeld materialen op te halen wordt ook als woon-werkverkeer aangemerkt. Maar let op: als een bouwvakker of onderhoudsmonteur naar de bouwplaats of het adres van een klant reist, dan is dat geen woon-werkverkeer.

Woon-werkverkeer vergoeding voor werknemers

Werkgevers kunnen ervoor kiezen om een vergoeding te geven aan de werknemer in de vorm van een reiskostenvergoeding. Dit gebeurd vaak maar wordt niet altijd vergoedt door de werkgever. Raadplaag daarom altijd eerst je CAO en check of er eventueel bedrijfsregelingen gelden. Vaak komt de vergoeding uit op €0.19 per kilometer, maar werkgevers mogen altijd meer geven.

Eenvoudig het overzicht behouden tussen privé en zakelijke kilometers?

Woon-werkverkeer voor btw

Jaarlijks moet er een correctie op de btw voor het privégebruik van je zakelijke auto worden gemaakt. Immers mag je niet alle btw van de autokosten terugvorderen omdat een deel ervan op het privégebruik zit. Nu hebben veel zakelijke rijders geen bijtelling omdat ze weinig tot geen privékilometers rijden en hiervoor een rittenregistratie bijhouden. Toch kan het zo zijn dat je alsnog een btw-correctie moet doen omdat woon-werkverkeer voor de btw wordt gezien als privé kilometers.

Eenvoudig privé en zakelijke ritten registreren

Het is een rotklus om met de hand alle ritten die je rijdt, inclusief of dit zakelijke, privé of woon-werkverkeer is, bij te houden. Het is niet alleen erg tijdrovend, het heeft ook nog eens hoge kans op fouten. Een veel eenvoudige manier is te kiezen voor een automatisch rittenregistratiesysteem.

Je plaatst simpelweg een kastje genaamd black box in de auto. Wellicht dat je al eens van de black box hebt gehoord, dit kastje werkt namelijk op basis van gps en wordt via plug & play aangesloten op de OBD van je auto. Door speciale software worden alle ritten automatisch voor je bijgehouden. Met een persoonlijk account log je in op jouw dashboard. Hierin worden alle ritten duidelijk weergegeven. Met slechts één druk op de knop kies je ervoor of de aard van de rit privé of zakelijk is. Heel makkelijk. En als je nu per ongeluk een keer vergeten bent te wisselen van rit, dan is het achteraf natuurlijk mogelijk om de rit alsnog aan te merken als zakelijk of andersom.

Ander YesHugo nieuws:

Buy now