Telematica
Telecommunicatie, verbindingen en management
Onze maatschappij draait voor een groot deel op communicatie én dus ook bereikbaarheid. Telecommunicatie is hierin tegenwoordig niet meer weg te denken. Telecommunicatie heeft zich naast het internet ontwikkeld. Naarmate computers kleiner werden en meer ingeburgerd raakten, groeide de behoefte aan een eenvoudige manier om gegevens uit te wisselen. Telecommunicatietechnologie werd ingezet om computers met elkaar en met andere apparaten te verbinden, zo ontstond telematics, data konden daardoor makkelijker worden uitgewisseld. Hiervoor kunnen verschillende communicatiemiddelen worden gebruikt. Het is dus erg belangrijk dat communicatienetwerken goed aangelegd worden. Want wanneer dit niet het geval is kunnen verbindingen dan ook niet tot stand worden gebracht en is de communicatie tussen zender en ontvanger niet mogelijk. Ook organisaties moeten zowel intern als extern goede verbindingen hebben. Telematica is dus een technisch vakgebied dat zich bezighoudt met het overbrengen van informatie tussen verschillende locaties middels verschillende communicatiemiddelen. In dit artikel ontdek je wat telematica precies is en hoe dit ook binnen fleet management ingezet kan worden.
Wat Is telematica?
In de breedste zin van het woord is telematica, in het Engels ook wel telematics, de samensmelting van twee wetenschapsbranches. Namelijk, telecommunicatie (een technologietak waaronder telefoonlijnen en kabels vallen) en informatica (waaronder computersystemen vallen).
Telematica en informatica zijn dus vaak nauw met elkaar verbonden. Daarom wordt in telematica veel definities de samenvoeging van informatica en telecommunicatie genoemd.
Het is in feite een technisch vakgebied dat zich richt op het overbrengen van informatie tussen verschillende locaties, zonder dat mensen zich daarbij hoeven te verplaatsen. Het gaat met name om de communicatie met objecten op afstand, zoals voertuigen, machines, computers, gebouwen etc. Objectspecifieke informatie wordt via een telecommunicatienetwerk verstuurd naar een centraal systeem waarbij data worden vertaald in bruikbare informatie (de cloud of centrale server). Telematica gebruikt hiervoor verschillende communicatiesystemen. Dit kunnen kabels zijn, maar steeds vaker gaat het via satellieten en draadloze netwerken waarover ook het GSM-verkeer plaatsvindt.
De verschillende telematica verbindingen en netwerken
Er worden verschillende telematica verbindingen en netwerken aangelegd. Denk hierbij aan telefoonverbindingen, computernetwerken en dataverbindingen, maar ook aan satellietcommunicatie. Door gebruik te maken van verschillende kabels, zoals coax- en glasvezelkabels, kunnen gegevens en informatie worden getransporteerd. Dit transport van gegevens wordt ook wel het transport van data genoemd oftewel, datacommunicatie.
In een netwerk kan er gebruik worden gemaakt van schakelapparatuur, routers, modems, multiplexers en randapparatuur. Al deze verbindingen worden gebruikt om elektronische communicatiemiddelen met elkaar in contact te brengen.
Draadloze telematica verbindingen
Niet elke telematica verbinding bestaat uit kabels. Zo zijn er telefoonverbindingen die gebruikmaken van draadloze netwerken, zoals bijvoorbeeld mobiele telecommunicatie. Daarnaast zijn internetsystemen bij veel bedrijven ook draadloos geworden of wordt er gebruik gemaakt van draadloos internet in combinatie met internet via de kabel.
Wat biedt een telematics systeem voor mijn wagenpark?
De toepassingsmogelijkheden van telematica zijn eindeloos en cruciaal voor een efficiënt en doeltreffend wagenparkbeheer. De wereld wordt immers elke dag meer en meer verbonden. Dit gebeurt automatisch naarmate er meer apparaten in het Internet der Dingen, beter bekent onder de Engelse term Internet of Things (IoT), worden geïntegreerd. Tevens worden er voortdurend nieuwe manieren ontwikkeld om locatie gebonden informatie te gebruiken.
Het implementeren van telematics fleet managementsoftware in jouw wagenpark heeft een aantal belangrijke voordelen voor jouw bedrijf.
Om te beginnen biedt een telematica systeem, via overzichtelijke en gebruiksvriendelijke software, een totaalbeeld van uw wagenpark. Dit alles is binnen handbereik door een mobiele app. Welke fleetmanager wil dit nu niet?
Zoals gezegd kun je met de verkregen data vaststellen wanneer een chauffeur te hard rijdt, nagaan hoelang elk voertuig in jouw wagenpark stationair loopt en kun je bestuurders real-time volgen en sturen op de snelste en meest efficiënte routes. Daarnaast blijf je op de hoogte van het brandstofverbruik, het individuele rijgedrag, de tijd die op (en buiten) specifieke locaties wordt doorgebracht en eventuele dringende onderhoudsnoden.
Het telematicagebruik stijgt overal in de wereld en zeker ook in Nederland en de Benelux. Volgens een studie van Berg Insight (2018) werd eind 2017 geschat dat 26,4 % van de van de commerciële bedrijfsvoertuigen en -auto’s in de Benelux voorzien waren van een fleet managementsysteem. Het totale aantal actieve geïnstalleerde fleet managementsystemen in de Benelux-landen zal naar verwachting toenemen tot 0,9 miljoen in 2022.
Uit de gegevens van ACEA blijkt dat Nederland zelfs op de achtste plaats staat als het gaat om de grootte van wagenparken in Europa, inclusief bedrijfswagens en bussen. Waar wagenparken blijven groeien en waar telematica een sleutelrol speelt in het verbeteren van de concurrentiepositie van bedrijven. Zo kunnen ze ingezet worden voor veel diverse doeleinden, hoe groot jouw wagenpark ook is.
De bijdrage van telematica in wagenparkbeheer
Tegenwoordig is telematica een essentiële technologie voor wagenparkbeheer. Telematica helpt wagenparkbeheerders namelijk bij het beantwoorden van vragen als:
1. Hoe kunnen we het brandstofverbruik reduceren?
2. Rijden mijn chauffeurs wel veilig?
3. Is overstappen op elektrische voertuigen voor ons kosteneffectief?
4. Hoe veel kost stationair draaien mijn vloot aan tijd en geld?
Veel soorten bedrijven maken gebruik van telematica, van kleine bedrijven tot grote bedrijven, non-profitorganisaties en overheidsinstanties. Allied Market Research schat de wereldwijde markt voor telematica voor auto's op $ 50,4 miljard in 2018 en schat dat deze tegen 2026 $ 320 miljard zal bereiken. Dit komt omdat telematica een bijdrage leveren kan aan:
✓ Verhoogde veiligheid
Continue feedback over rijgedrag en rijstijl stelt wagenparkbeheerders in staat bestuurders te coachen en ongewenste rijgewoonten, zoals te hard rijden of hard remmen, te verminderen. Niet alleen wordt door beter rijgedrag op brandstof- en onderhoudskosten bespaard, ook verhoogt het de veiligheid voor zowel de bestuurders als andere weggebruikers. Verbeteringen kunnen worden doorgevoerd op basis van op maat gemaakte rapporten die de prestaties van de bestuurder weergeven en nieuwe veiligheidsdoelen ondersteunen.✓ Toename in productiviteit
Near-real-time gps-gegevens kunnen bestuurders helpen vertragingen door drukte op de weg te voorkomen en rekening te houden met slechte weersomstandigheden. Hiernaast kunnen backofficemedewerkers snel en simpel nieuwe of extra bestemmingen aan het dichtstbijzijnde voertuig toewijzen. Hierdoor weten zij een nog betere estimated time of arrival (ETA) aan de klant door te geven.✓ Lagere brandstofkosten
Telematica kan helpen bij het vaststellen van brandstofverspilling. Bijvoorbeeld bij stationair draaien of een lekkage. Door deze problemen snel op te lossen creëer je efficiënter brandstofverbruik en een beter rendement. Daarnaast helpt een ritregistratiesysteem het management bij het plannen van de meest efficiënte route voor elke bestuurder. Zo worden onnodige kilometers gereduceerd en brandstof bespaard.✓ Lagere onderhoudskosten
Vloot telematica kan worden ingesteld om meldingen te geven op basis van het aantal gereden kilometers, het motorgebruik of simpelweg de tijd. Koppel dit aan informatie over het rijgedrag en je kunt de slijtage van jouw bedrijfsvoertuigen berekenen om preventief onderhoud te plannen en uit te voeren. Bovendien kan een allesomvattende oplossing je waarschuwen voor foutcodes zoals motorwaarschuwingslampjes. Hierdoor hoef je niet te wachten tot de bestuurder fouten meldt, zo wordt het probleem snel opgelost en aanhoudende schade beperkt.✓ Vlootoptimalisatie
Door stroomlijnen van voertuigonderhoud met voorspellende onderhoudscapaciteiten en diagnose op afstand, en brandstofbeheer door stationair draaien en andere brandstofslurpende gewoonten te volgen kun je jouw vloot optimaal beheren.✓ Duurzaamheid
Vermindering van de impact op het milieu en CO2-uitstoot van de vloot, plus beheer van elektrische voertuigen dragen bij aan het klimaat.✓ Betere verloning
Door de exacte tijd, waarbinnen een voertuig wordt gebruikt te volgen (van het begin tot het eind van de dag), beschikken wagenparkbeheerders over een nauwkeurige, automatische en digitale registratie van het aantal uren dat een medewerker heeft gewerkt. Dit helpt bedrijfsleiders bij de controle van de uitbetaling van de gewerkte uren. Ook voorkomt het dat er onnodig veel tijd wordt besteed aan het handmatig controleren van papieren urenschema’s en werkbriefjes.✓ Verminder niet gemachtigd gebruik
Het controleren of voertuigen alleen tijdens de werkuren onder weg zijn, heeft een voordelen voor de staat van het voertuig. Het is een uitstekende manier om het risico op ongelukken en slijtage die onnodige schade aan het voertuig veroorzaken te verminderen. Wil je er zeker van zijn dat geen van jouw voertuigen, zonder jouw toestemming, in de vrije tijd door werknemers wordt gebruikt? Met een telematica-oplossing kun je zien wanneer een voertuig zich buiten de werktijd verplaatst en heb je de mogelijkheid om bepaalde gebieden af te bakenen, zogenaamde geofencing, zodat jouw voertuigen zich altijd binnen de zone bevinden waar je ze verwacht.De toekomst van telematica
Telematica zal exponentieel groeien naarmate nieuwe toepassingen worden ontwikkeld. Moderne gps-oplossingen en het steeds algemenere gebruik van mobiele apparaten draagt hier zeker aan bij. Steeds meer fleet managers zien in dat ze door een nauwgezette opvolging van hun wagenpark de kosten drukken, de productiviteit verhogen, de chauffeurs veiliger laten rijden en de overheidsregels volledig naleven.
Aangezien fleet managers verder kijken dan de basisbehoeften van hun onderneming zal telematica een integraal onderdeel worden van alle bedrijven met een moderne vloot.