Leaseauto jarenlang felbegeerde secundaire arbeidsvoorwaarde
Maar wat is de toekomst?
De cijfers voeden de ongerustheid
Helaas bevestigen ook de cijfers deze vermoedens en angst. Leasemaatschappijen kochten in 2020 namelijk 30.000 auto’s minder dan in de eerste acht maanden van 2019. Ook bestaande leasecontracten werden niet langer verlengd. Bedrijven passen ervoor om in deze economisch zware tijden langdurende verplichtingen aan te gaan. Verder ligt ook het aantal verkochte auto’s maar liefst 25% lager dan in 2019.
Wij willen een mobiliteitsbudget voor zakelijk verkeer. Dat een werkgever bijvoorbeeld zegt: hier heb je 800 euro per maand en daar moet je het mee doen.
Wanneer thuiswerken en digitaal vergaderen blijven, zal het effect zijn dat er minder woon-werkkilometers gereden worden. Ook zullen er minder zakelijke afspraken op locatie zijn, dus is er minder behoefte aan een auto van de zaak. Tot voorkort was een leaseauto vaak een secundaire arbeidsvoorwaarde die in de arbeidsovereenkomst staat. En wie nu een leaseauto heeft, raakt hem gelukkig niet zomaar kwijt. Maar het is voor te stellen dat er voor nieuwe contracten naar andere oplossingen wordt gekeken. De voorzitter van de Vereniging Zakelijke Rijders geeft aan dat het vrijwel zeker is dat de leaseauto in zijn huidige vorm eruit gaat. ‘’We krijgen van onze leden bij kleinere bedrijven al te horen dat de leaseauto’s eruit gaan en dat poolauto’s ingezet worden voor wie een auto nodig heeft. Maar ook bij grotere bedrijven wordt er met de ondernemingsraden over gesproken.’’ Aldus de voorzitter.
Geef de werkgever een ‘mobiliteitsbudget’
Er is voorgesteld dat de minister van Financiën snel iets moet doen aan de bijtelling van zakelijke auto’s en andere mobiliteitsregelingen. Bijtelling is de belasting die een zakelijke rijder betaalt voor privégebruik van de zakelijke auto. De Vereniging Zakelijke Rijders wil een mobiliteitsbudget voor het zakelijke verkeer. Hiermee kan de werkgever bijvoorbeeld tegen de werknemer zeggen: hier heb je €800,- per maand en daar moet je het maar mee doen. Pas wanneer dit fiscaal geregeld kan worden, wordt de Nederlander slim. Want hij zal de ene keer mogelijk een auto huren, een andere keer zal hij met het openbaar vervoer reizen en weer een andere keer besluiten thuis te werken.
Vergeet trouwens ook niet dat mensen tegenwoordig vaak niet eens langer dan vier jaar bij één werkgever werken. Als werkgever blijf je daarom vaak met de leaseauto zitten. Bijna alle leasecontracten lopen namelijk 48 maanden. Lopen ze toch korter? Dan betaal je daar natuurlijk ook flink voor. Terug naar vroeger en weer massaal naar kantoor wanneer het virus is bedwongen, dat houdt bijna niemand voor mogelijk. Ook de BOVAG verwacht dat leasemaatschappijen met andere oplossingen zullen komen. En dat zal ook moeten want de markt voor leaseauto’s verandert snel. Standaardoplossingen voldoen niet meer, flexibiliteit is het nieuwe toverwoord. En de elektrische auto is niet te stoppen.
Trends die de toekomst van de leaseauto bepalen
Om als leasemaatschappij mee te kunnen blijven doen zullen ze zich moeten aanpassen aan de markt.
➊ Van vast naar flexibel
Steeds meer bedrijven bieden hun medewerkers in plaats van een vaste leaseauto een mobiliteitsoplossing aan. Deze mobiliteitsoplossing houdt in dat een medewerker van zijn werkgever een vast bedrag per maand ontvangt voor zijn mobiliteit, bijvoorbeeld de eerdergenoemde €800,-. Hiermee regelt de medewerker zelf hoe hij zich vervoert. Met zijn eigen auto, met een leaseauto, per openbaar vervoer of met een fiets, bijvoorbeeld. Natuurlijk zijn combinaties ook mogelijk.
➋ Van merk naar klasse
De kieskeurige zakelijke rijder die alleen dat ene merk wil, van dat type en die bepaalde kleur, neemt af. Mkb’ers en zzp’ers kiezen nu meer op rationele gronden. Zo moeten auto’s op basis van de actuele criteria schoon, zuinig, niet te duur, veilig en betrouwbaar zijn. Het exacte merk is minder van belang. Dat betekent dat leasemaatschappijen hun aanbod tegenwoordig meer inrichten op een klasse, en minder op een merk.
➌ Hybride wordt elektrisch
Stationwagons en mpv’s blijven erg populair. Airconditioning, navigatie en bluetooth zijn inmiddels standaard voorzieningen voor een doorsnee leaseauto. De hybride auto’s nemen af, omdat de fiscale voordelen voor nieuwe hybride voertuigen per 1 januari 2017 zijn verdwenen. Voor jonge leaseauto’s, van maximaal een jaar oud, geldt nu meestal nog het oude fiscale beleid. Maar die markt krimpt elke maand iets verder. Daarentegen neemt de elektrische auto sterkt toe.
➍ Meer mogelijk met elektrisch
Volledig elektrische auto’s hebben de toekomst. Dat komt onder meer door het klimaatakkoord en het fiscale voordeel. Verder speelt mee dat elektrische auto’s steeds aantrekkelijker worden voor de gebruiker. Er komen meer oplaadpunten, die ook sneller opladen. En de actieradius van de gemiddelde elektrische auto neemt fors toe. Daarnaast speelt mee dat de overheid fabrikanten beboet als hun assortiment gemiddeld te veel CO2 uitstoot. En dat meer steden boetes gaan uitdelen voor te vervuilende auto’s.
➎ Van anoniem naar inzichtelijk
Nieuwe auto’s worden uitgerust met software of fleet managers schaffen zelf een black box aan. Die software of black box registreert waar iemand rijdt, hoe snel, hoe zuinig, hoe veilig, enzovoort. Dit maakt de administratie van leaseauto’s eenvoudiger. Bovendien geeft het gebruikers en eigenaren inzicht in rijgedrag, brandstofkosten, noodzakelijk onderhoud en dergelijke. De mogelijkheden zijn enorm, maar goed evenwicht tussen functionaliteit en privacy is hierin ‘key’.