Als leaserijder kiezen voor bijtelling of private lease?
Wij helpen je graag bij de keuze
Zakelijk leasen met bijtelling vs. private lease
Het grootste verschil tussen zakelijk leasen en private lease is namelijk de bijtelling. Wanneer iemand een bedrijfsauto heeft en hem voor meer dan 500 privékilometers gebruikt, betaalt men verplicht fiscaal bijtelling. Wanneer iemand besluit een privé-auto te leasen, dan wordt de auto niet meegenomen in het inkomen en hoeft men dus ook geen belasting hierover te betalen.
Wat is private lease?
Met private lease rij je als particulier een nieuwe auto tegen een vast maandbedrag zonder dat deze van jou is. Behalve de brandstof zijn alle kosten die je aan een auto kunt hebben inbegrepen. De contractperiode bepaal je zelf. Vaak kun je kiezen uit een looptijd van 12, 24, 36, 48 of 60 maanden. Het maandbedrag is inclusief de kosten voor:
• Reparatie en onderhoud
• Allriskverzekering
• Motorrijtuigbelasting (wegenbelasting)
• Onderhoud, bandenvervanging, schadeherstel en glasreparatie
• Afleveringskosten en verwijderingsbijdrage
• Afschrijvingskosten
• Pechhulp
Vanzelfsprekend zijn naast de brandstofkosten ook de verkeersboetes voor eigen rekening, net als parkeerkosten en een bezoekje aan de wasstraat. Voor de belastingaangifte verandert er niets. Anders dan bij zakelijk leasen hoef je met private lease geen fiscale bijtelling te betalen.
Eerst even een stapje terug: hoe zit het nu ook alweer met die bijtelling?
Fiscale bijtelling betaal je wanneer je de zakelijke leaseauto meer dan 500 kilometer per kalenderjaar privé gebruikt. Bedenk wel dat je met een tripje van Utrecht naar Keulen (en terug) het maximale aantal kilometers hebt bereikt…
Waar het in het verleden nog zo was dat je voor een lage bijtelling in aanmerking kon komen, door bijvoorbeeld een Mitsubishi Outlander of een andere plug-in hybride te gaan rijden. Heeft het kabinet, toen bleek dat dit type auto’s toch vooral op benzine reed en nauwelijks werd geladen besloten om de bijtelling stap voor stap te verhogen.
Het is goed om te beseffen dat je alleen bijtelling betaalt voor het privégebruik van de auto. Omdat leaseauto’s over het algemeen geen goedkope auto’s zijn, is dit een erg dure manier van je privé kilometers rijden.
De voordelen van private lease
• Inzicht in autokosten: Met private lease weet je beter wat je maandelijks kwijt bent aan autokosten.
• Geen gedoe: Je hoeft je niet druk te maken over onverwachte garagerekeningen en het inruilen of verkopen van je auto.
• Geen spaargeld nodig: Heb je geen spaargeld, maar wel een vast inkomen en wil je een nieuwe auto rijden? Dan kan privé leasen zeer interessant zijn.
• Altijd een auto: Met private lease krijg je na verlies van de auto een ander of een nieuw exemplaar. Ook krijg je vervangend vervoer als jouw auto even een tijdje bij de garage moet staan.
• Vaak goedkoper dan kopen: Koop je met geleend geld? Dan is private lease vaak goedkoper. Hoewel het voordeel beperkt is als je al veel schadevrije jaren hebt. In een enkel geval is private lease ook goedkoper dan een nieuwe auto kopen met eigen geld.
• Seniorvriendelijk: Oudere consumenten kunnen bij kredietverstrekkers geen of moeilijk geld lenen. Private lease is dan een optie. Maar let op, bij ongeveer de helft van de private-leaseaanbieders geldt een leeftijdsgrens, vaak tot 75 jaar.
De nadelen van private lease
• Contractbreuk is kostbaar: Verandert je situatie door bijvoorbeeld echtscheiding of ontslag, dan kom je meestal niet zonder gevolgen onder het leasecontract uit. Contractbreuk kan erg in de kosten lopen.• Autorijden kan goedkoper: Private lease is niet de goedkoopste vorm van autorijden. Vind je een jonge auto niet belangrijk, dan is de goedkoopste optie een occasion die je zo ver mogelijk ‘oprijdt’. Ook met eigen geld een nieuwe auto aanschaffen blijkt vaak goedkoper.
• Private lease beperkt hypotheek: Een nadeel van een private-leaseauto is dat je BKR geregistreerd wordt. Dus wil je binnenkort een hypotheek afsluiten? Denk er dan goed over na, private lease beïnvloed namelijk je maximale leencapaciteit. De bank brengt 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Dat is overigens ook zo als je een lening afsluit voor een auto.
• Duur bij maximale no-claim korting: Heb je de maximale no-claim korting op je autoverzekering? Dan ben je niet altijd goedkoper uit met private lease. Zeker niet als je de auto zelf wilt samenstellen. Het wordt nog nadeliger als je maar tijdelijk wilt leasen. Na 3 jaar ben je de oude opgebouwde no-claimkorting kwijt. Koop je dan weer een auto, dan moet je het doen met de schadevrije jaren tijdens de leaseperiode.
• Btw: Bij een private-leaseauto is de btw die je betaalt niet aftrekbaar, omdat het geen zakelijk contract is. Heb je een zakelijke leaseauto, dan is de btw wel aftrekbaar als zzp'er.
Dat je als zzp'er bij private lease geen btw kunt aftrekken weegt doorgaans niet op tegen het nadeel van de fiscale bijtelling bij zakelijk leasen.
• Leeftijdsgrenzen autolease: Een beperkt aantal leasemaatschappijen eist dat de bestuurder minimaal 21 of 24 jaar oud is. Sommige leasebedrijven rekenen een maandelijkse toeslag van €10 tot €25 onder de 24 jaar. Ongeveer de helft van de leasemaatschappijen hanteert een maximum leeftijdgrens van bijvoorbeeld 75 of 80 jaar. In het Autolease-collectief van de Consumentenbond kunnen ook ouderen terecht.
Welke optie je kiest, hangt met name af van of je bijtelling wilt of niet. Waar ga jij voor?