De verschillen tussen financial lease en operational lease
Wij nemen je mee
Wat is het verschil tussen financial lease en operational lease?
Het verschil tussen financial lease en operational lease zit vooral in eigenaarschap. Bij financial lease ben je als ondernemer vanaf dag één eigenaar van het bedrijfsmiddel dat je least. Dat kan een voertuig zijn, maar ook een machine of apparaat. Operational lease is te vergelijken met huur: het bedrijfsmiddel blijft eigendom van de leasemaatschappij en je betaalt maandelijks voor het gebruik.
Hoe dit concreet zit voor het leasen van een auto
Wat zijn nu de grootste verschillen tussen operational en financial lease voor jou als ondernemer als het gaat om het leasen van een auto?
1. Bij financial lease ben jij de eigenaar van de auto gedurende de periode van financial lease en ligt het economisch risico bij jou. Dit in tegenstelling tot operational lease, waarbij de leasemaatschappij eigenaar van de auto is.
2. Als er sprake is van operational lease, is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor de wegenbelasting, verzekering, onderhoud en reparatie van de auto. Als jij een contract hebt ondertekend voor financial lease, dan ben jij de economisch eigenaar. Dat wil zeggen dat jij hier verantwoordelijk voor bent.
Financial lease kun je eigenlijk het beste zien als een lening. Je koopt een auto en betaalt deze in termijnen terug. Met deze vorm van leasen komt de leaseauto op jouw balans te staan, want jij bent economisch eigenaar. Na afloop van jouw leasecontract, als alle termijnen zijn voldaan, ben je ook juridisch eigenaar. Dit betekent dat jij alle zeggenschap over de auto hebt en dus volledig eigenaar bent.
Operational lease is een leasevorm waarbij je een vast bedrag per maand betaalt en daarmee de leaseauto mag gebruiken. Je bent geen eigenaar van de leaseauto en aan het einde van het leasecontract lever je de leaseauto weer in. Je hoeft nergens meer naar om te kijken. In het vaste maandbedrag zitten alle kosten die bij autorijden komen kijken, behalve de brandstofkosten. In dit vaste maandbedrag zitten de onderstaande kosten inbegrepen:
• Verzekeringskosten
• Kosten voor onderhoud, reparaties en (winter)banden
• Kosten voor schadeafhandeling
• Pechhulp in Europa
• Afschrijvingskosten
• Rente
• Vervangend vervoer
Leasen via operational lease kan op verschillende manieren
•. Full operational lease: alle kosten zitten in jouw maandbedrag. Je hebt nergens omkijken naar en hoeft niets zelf te regelen.• Netto operational lease: Je bent zelf verantwoordelijk voor verzekering, onderhoudskosten en reparaties.
• Sale and lease back: Je verkoopt jouw wagenpark aan leasemaatschappij en leaset de auto’s terug. Hierdoor nemen de liquide middelen van jouw onderneming toe. Je kunt meer investeren in belangrijke zaken voor jouw bedrijf, in plaats van in de dure kostenpost voor bedrijfsauto’s.
Wat zijn de voordelen en nadelen van operational lease?
Ook operational lease kan je als ondernemer financiële ruimte bieden: je kunt gebruikmaken van een kostbaar bedrijfsmiddel zonder in één keer een groot bedrag uit eigen middelen te betalen.
Niet op de balans
Omdat operational lease een vorm van huur is, ben je tijdens de looptijd geen eigenaar van het voertuig. Dit kan voordelen hebben. De lease komt niet op je balans te staan en beïnvloedt zo niet je financiële ratio’s. En het risico van onverwachte waardevermindering van het object ligt bij de leasemaatschappij, niet bij jou.
Inleveren na de looptijd
Bij operational lease moet je het bedrijfsmiddel aan het einde van het leasecontract inleveren, en dat terwijl je jarenlang hebt betaald. Bij netto operational lease heb je vaak wel de mogelijkheid om het bedrijfsmiddel over te nemen. Daar betaal je dan een afgesproken bedrag voor.
Dure services
Operational lease met services biedt zekerheid en gemak. Onderhoud, reparaties en verzekeringen worden voor je geregeld en je komt niet voor onverwachte kosten te staan. Dat zie je wel terug in de maandelijkse kosten van deze leasevorm, die doorgaans hoger zijn. Je betaalt voor services die je wellicht niet nodig hebt. En daarbij ben je afhankelijk van keuzes die de leasemaatschappij maakt.
Wat zijn de voordelen en nadelen van financial lease?
Financial lease geeft controle. Je schaft het voertuig zelf aan en je wordt direct eigenaar. Aan het einde van de looptijd – eventueel na betaling van een slottermijn – is het voertuig helemaal afgelost. Dan ben je zelf vrij in wat je ermee doet: langer blijven gebruiken of verkopen.
Fiscale voordelen
Omdat je zelf eigenaar bent van het voertuig, komt het op je balans te staan. Dat kan fiscale voordelen bieden. Zo kun je mogelijk gebruikmaken van investeringsaftrek, renteaftrek en fiscaal afschrijven.
Financiële ruimte
Met financial lease spreid je de aanschafkosten van een duur voertuig. Je hoeft niet ineens een groot bedrag uit eigen zak te betalen. Hierdoor behoud je maximale financiële speelruimte voor investeringen waarmee je jouw bedrijf kunt laten groeien.
Minpunten
Het kan gebeuren dat het bedrijfsmiddel sneller in waarde daalt dan je van tevoren had ingeschat. Omdat je bij financial lease zelf eigenaar bent, is dit risico voor je eigen rekening. Daarnaast komt een financial lease als schuld op je balans te staan. Dit kan betekenen dat de solvabiliteit van je bedrijf (eigen vermogen/balanstotaal) afneemt. De solvabiliteit is een ratio waar veel financiers naar kijken bij de beoordeling van jouw bedrijf.
Zelf verantwoordelijk
Bij financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoud, reparaties en eventuele schade. Dat is een nadeel voor wie volledig wil worden ontzorgd, maar een voordeel voor de ondernemer die grip wil houden. Je bent voor onderhoud en reparatie bijvoorbeeld niet afhankelijk van de keuzes die de leasemaatschappij maakt, maar regelt het zoals jij wil.
Kortom, het verschil tussen financial lease en operational lease zit voornamelijk in het eigenaarschap en de verantwoordelijkheden. Met financial lease ben je direct eigenaar van het bedrijfsmiddel, draag je het economisch risico en profiteer je van fiscale voordelen, maar ben je ook zelf verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties. Bij operational lease blijft het bedrijfsmiddel eigendom van de leasemaatschappij, waardoor je meer financiële ruimte hebt en ontzorgd wordt op het gebied van onderhoud, reparaties en verzekeringen. De keuze tussen beide leasevormen hangt af van je persoonlijke voorkeur, financiële situatie en bedrijfsbehoeften. Een goed advies van een adviseur kan hierbij helpen om de juiste keuze te maken die het beste bij jouw bedrijf en investering past.