Bijtelling

Of je nu een wagenparkbeheerder, een ZZP'er of gewoon in dienst bent bij een werkgever. Bijtelling is voor vrijwel iedereen lastige onderwerp. Het feit dat de fiscus de regels omtrent bijtelling en belasting maar al te graag wijzigt maakt het niet makkelijker op. Wat je voor een auto van de zaak aan belasting betaalt, hangt af van het type auto én of je deze alleen zakelijk gebruikt of ook privé. Wij hebben verschillende blogs over bijtelling en belasting. Zo lees je bijvoorbeeld hoe de bijtelling er uitziet voor Tesla's en andere elektrische auto’s en houden we je jaarlijks op de hoogte van de veranderingen.

Artikelen

februari 12, 2024

Bijtelling brandstof- en dieselauto’s in 2024

Ondanks dat er voor zakelijke rijders met een brandstof- of dieselauto niks is veranderd in 2024, nemen we je graag nog even mee in hoe het allemaal zit, welk percentage er geldt en geven we een voorbeeldsom om je netto bijtelling 2024 te berekenen.
februari 12, 2024

Bijtelling benzine- en dieselauto’s: dit gaan zakelijke rijders betalen

Ondanks dat de populariteit van elektrische auto’s steeds verder toeneemt, rijden er ook nog genoeg benzine- en dieselauto’s. En wat voor soort auto je ook rijdt, als zakelijke rijder betaal je bijtelling. Nu zijn er wel kleine verschillen in de bijtellingspercentages die elektrische en benzine- en dieselauto’s betalen. De overheid bepaald hier jaarlijks verschillende regels voor en er wordt gekeken naar verschillende aspecten. Hierdoor kan er verschil zitten tussen wat je betaalt aan bijtelling. In deze blog leggen we uit hoe bijtelling werkt en wat het betekent voor de zakelijke rijder.
januari 24, 2024

Bijtelling elektrische auto in 2024

Wanneer werknemers een auto van de zaak hebben waar ze ook privé mee rijden, kunnen ze niet ontsnappen aan de bijtellingsregels. In tegenstelling tot 2023 zijn de regels voor bijtelling in 2024 onveranderd gebleven. Ondanks dat nemen we je graag nog even mee in de details. Wat zijn de bijtellingspercentages voor 2024 en welke regels gelden er specifiek voor elektrische auto's?
januari 9, 2024

Bijtelling voor elektrische auto’s in 2023

In 2023 onderging de bijtelling voor elektrische voertuigen in Nederland enkele wijzigingen die van invloed zijn op de financiële overwegingen van zakelijke rijders. Met de groeiende populariteit van elektrische auto's worden beleidsmaatregelen voortdurend aangepast om de transitie naar duurzame mobiliteit te stimuleren. Wat is de bijtelling? En hoe bereken je de netto bijtelling? In dit artikel vind je de bijtellingspercentages in 2023 voor elektrische leaseauto’s.
november 1, 2023

Bijtelling berekenen

We hebben een handige rekenhulp ontwikkeld waarmee u moeiteloos de bijtelling voor elk type voertuig kunt bepalen. Voer simpelweg de cataloguswaarde van de auto in, samen met het bijtellingspercentage en het belastingtarief, en de tool berekent automatisch zowel de bruto- als netto-bijtelling.
november 1, 2023

Rekentool rekeningrijden

En eenvoudige calculator om jou geschatte rekeningrijden kosten te berekenen.
november 1, 2023

Bijtelling in 2021 – Wat is er nieuw dit jaar?

Elk jaar verandert er het nodige als om het om de fiscale regels van de overheid gaat. Dat geldt ook voor de bijtelling van leaseauto’s. Dit is het bedrag dat je maandelijks aan belasting betaalt als je meer dan 500 privékilometers per jaar met je zakelijke leaseauto rijdt. Het jaar 2021 is daarop geen uitzondering. Wanneer er meer dan 500 kilometer per jaar privé wordt gereden in een zakelijke auto moet je ook in 2021 bijtelling betalen. De bijtelling wordt door de Belastingdienst gezien als loon waar belasting over betaald moet worden.
november 1, 2023

Wat is kilometerheffing precies?

De belangenorganisaties stellen voor om weggebruikers te laten betalen per gereden kilometer, en de tarieven af te laten hangen van de CO2-uitstoot. Met het idee dat men hierdoor de auto vaker laat staan en een schoner voertuig koopt. De kilometerheffing komt eraan vanaf 2030. De huidige plannen van het kabinet moeten binnenkort vorm krijgen.
juli 28, 2023

Bijtelling elektrische auto: dit gaan zakelijke rijders betalen

Ontdek de wereld van bijtelling en elektrische auto's voor zakelijke rijders: hoe het werkt, de voordelen van een lager bijtellingspercentage voor EV's, en belangrijke tips om bijtelling te vermijden. Blijf op de hoogte en maak milieuvriendelijke keuzes voor optimale voordelen als zakelijke rijder.

Bekijk hieronder veelgestelde vragen over bijtelling (FAQ)

1Wat is bijtelling?
Bijtelling is een belasting die in veel landen wordt geheven op het privégebruik van een auto van de zaak. Het wordt gezien als een vorm van inkomen en wordt opgeteld bij het belastbare inkomen van een werknemer. Dit geldt voornamelijk voor situaties waarin een werkgever een auto ter beschikking stelt aan een werknemer die deze auto ook privé gebruikt.
2Wanneer moet ik bijtelling betalen?
Je moet bijtelling betalen als je een auto van de zaak hebt en deze auto ook privé gebruikt. Als je jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt met de zakelijke auto, wordt dit beschouwd als privégebruik en ben je bijtelling verschuldigd.
3Voor welke voertuigen geldt bijtelling?
Bijtelling is in de meeste gevallen van toepassing op personenauto's die ter beschikking zijn gesteld door een werkgever aan een werknemer. Het kan ook gelden voor bepaalde bestelauto's als deze naast zakelijk gebruik ook privé worden gebruikt.
4Hoe wordt de bijtelling berekend?
De bijtelling wordt berekend als een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dit percentage wordt bepaald door de CO2-uitstoot van de auto en kan variëren afhankelijk van de specifieke wetgeving in het land waarin je woont.
5Wat is de hoogte van het bijtellingspercentage?
Het bijtellingspercentage varieert en wordt vaak jaarlijks herzien. In veel landen is het bijtellingspercentage hoger voor auto's met een hogere CO2-uitstoot. Elektrische auto's hebben vaak een lager bijtellingspercentage of kunnen in sommige gevallen zelfs volledig zijn vrijgesteld van bijtelling.
6Is bijtelling alleen van toepassing op leaseauto's?
Nee, bijtelling is niet alleen van toepassing op leaseauto's. Het kan ook gelden voor auto's die door de werkgever ter beschikking zijn gesteld in andere vormen, zoals bruikleen of eigendom van de werkgever.
7Hoe kan ik bijtelling voorkomen of verminderen?
Je kunt bijtelling voorkomen of verminderen door minder dan 500 kilometer per jaar privé te rijden met de zakelijke auto. In dat geval kun je ervoor kiezen om geen bijtelling te betalen. Ook het kiezen van een auto met een lage CO2-uitstoot, zoals een elektrische auto, kan de bijtelling verminderen.
8Geldt bijtelling ook voor elektrische auto's?
Ja, bijtelling kan ook van toepassing zijn op elektrische auto's. Echter, in veel landen worden elektrische auto's gestimuleerd met een lager bijtellingspercentage of zelfs volledige vrijstelling van bijtelling om het gebruik van milieuvriendelijke voertuigen te bevorderen. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan het artikel Bijtelling elektrische auto.
9Wat zijn de regels voor bijtelling bij een hybride auto?
Bij hybride auto's wordt de bijtelling meestal berekend op basis van het CO2-uitstootpercentage van de auto en het type hybride aandrijving. In sommige gevallen kan een plug-in hybride in aanmerking komen voor een lager bijtellingspercentage als deze een minimale elektrische actieradius heeft.
10Hoe werkt de bijtelling voor een zakelijke auto die ook privé wordt gebruikt?
Als je een zakelijke auto ook privé gebruikt en jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt, moet je bijtelling betalen. Deze bijtelling wordt opgeteld bij je belastbare inkomen en wordt belast volgens het geldende belastingtarief. De hoogte van de bijtelling wordt bepaald op basis van het bijtellingspercentage dat van toepassing is op de auto.
Buy now