100% fiscus proof
Niet goed = geld terug
Altijd opzegbaar
Geen installatiekosten
Gratis verzending
De zomervakantie staat voor de deur… Heb jij al over de vakantie nagedacht? Doe je ogen eens dicht en probeer je te bedenken waar je nu liever zou zijn dan achter je beeldscherm. Misschien sta je al met je voeten in de zee, lekker uit te waaien met een cocktail in je hand en de zon op je gezicht of wandel je juist door de bossen langs prachtige watervallen en meren naar de top van berg omdat je liever van een sportievere vakantie houdt. Waar je ook heen gaat, zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Met name als je met de auto op vakantie gaat, vergeet dan niet de spullen te pakken die je in het land van je bestemming én de landen waar je doorheen reist bij je moet hebben. Naast dat je in bepaalde landen verplichte spullen bij je moet hebben, is het verstandig om voor vertrek ook een aantal controles op je auto uit te voeren. In dit blog geven wij jou de belangrijkste tips en tricks en vertellen we wat je zeker bij je moet hebben en zou moeten controleren als je met je (elektrische) auto op vakantie gaat.
✓ Veiligheidshesjes (1 per inzittende)
✓ Gevarendriehoek
✓ Reservelampen
✓ Reservezekeringen
✓ Reservewiel
✓ Krik
✓ Verbanddoos
✓ Brandblusser
✓ Zaklamp
✓ Werkhandschoenen
✓ Jerrycan met brandstof
✓ Startkabels
✓ Europees schadeformulier
✓ Autopapieren (incl. kentekenbewijs en APK-bewijs)
✓ Reservesleutel
Of een vakantierit met je elektrische auto wel of niet te doen is, hangt natuurlijk af van je auto en de bestemming. Niet alle landen zijn even geschikt voor een vakantie met een elektrische auto. Nog niet alle infrastructuur voor elektrische auto’s is in elk land up-to-date. Met name in Noordwest-Europa is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de laadinfrastructuur voor elektrische auto’s. Landen waar je goed met je elektrische auto op vakantie kunt zijn Noorwegen, Duitsland, Schotland. Maar ook in andere Europese landen groeit het laadnetwerk.
Na een wildgroei aan verschillende laadstekkers is de Type 2-stekker, ook wel Mennekes-stekker genoemd, door de Europese Unie aangesteld als de Europese standaard. Met name in Frankrijk en Italië was de Type 3-stekker enige tijd de standaard en deze zie je dan ook nog bij diverse laadpunten terug. Ze worden veelal vervangen voor Mennekes-stekker (Type 2), maar dat gaat helaas niet overal even snel. Het is daarom verstandig, als je naar een van deze twee landen op vakantie gaat, een Type 3-laadkabel voor je elektrische auto aan te schaffen.
Voor Tesla is dit mogelijk anders. Tesla heeft namelijk in Europa een eigen netwerk van zowel Supercharges, ook wel bekend als snelladers, als de zogeheten ‘Destination chargers’. Dit zijn de standaard laadpalen die bij populaire bestemmingen staan. Deze bestemmingen zijn zelfs via het navigatiesysteem van de Tesla te vinden en worden zelfs automatisch in je route opgenomen als opladen is vereist.
Een groot aantal elektrische auto’s wordt niet standaard met trekhaak geleverd. Ook beschikken veel auto’s niet over de mogelijkheid een trekhaak te monteren en kunnen dus ook geen aanhanger of caravan trekken. Toch bestaan er een klein aantal auto’s waarmee dit wel kan, waaronder de Tesla Model X en de Model 3, maar ook de Audi e-tron en Mercedes-Benz EQC kunnen met trekhaak worden geleverd. Echter, moet je je afvragen of je met een sterk afgenomen actieradius wel met de caravan op vakantie wilt.
1. Plan je route van laadpaal naar laadpaal
2. Vraag op tijd laadpas(sen) voor buitenland aan
3. Reserveer een laadpaal bij je vakantiebestemming
4. Installeer mobiele apps met laadpaalinformatie
5. Laden bij een Tesla Supercharger? Koppel een betaalmiddel aan je account
6. Kies voor snelladers van minimaal 50kW
7. Wacht niet tot het laatste moment met laden
8. Houd rekening met verminderde actieradius in warme en koude gebieden
9. Maak gebruik van regeneratief remmen
10. Neem een 230V/Type 3-laadkabel mee
11. Denk ook aan gebruikelijke reisbenodigdheden
Door met de auto van de zaak op vakantie te gaan loop je het risico op bijtelling. Iedere werknemer die een auto van de zaak rijdt heeft de keuze om wel of geen privé kilometers te rijden. Kies je ervoor om de auto niet privé te rijden? Of in ieder geval minder dan 500 kilometer per jaar, dan moet dit worden aangetoond door middel van een sluitende rittenregistratie. Houdt daarom ook op vakantie goed je kilometers en de andere benodigde gegevens bij. Of beter nog, maak gebruik van automatische rittenregistratie door middel van rittenregistratiesoftware.
Lees meer over rittenregistratie in 'Rittenregistratie: wat het is en waarom is het zo belangrijk?’.
Naast bijtelling kan met de auto van de zaak op vakantie gaan ook voordelen bieden. Zo kun je mogelijk parkeerkosten, brandstofkosten en kosten voor tolwegen declareren bij jouw werkgever. Doe dit natuurlijk wel in overleg en vraag voorafgaand aan je vakantie toestemming. Controleer dan gelijk of je auto goed verzekerd is.
De kleurcodes van landen springen als verkeerslichten van oranje op rood, of van geel naar groen. Ook de reisadviezen lijken per minuut te veranderen. Daarbij veranderen de coronamaatregelen net zo hard mee. Alsof dat nog niet onoverzichtelijk genoeg is, mag ook elk land nog zijn eigen coronaregels bepalen. Dit leidt niet alleen tot veel vragen, het leidt ook tot veel verwarring onder reizigers en vakantiegangers. De enige rode draad zijn de kleurcodes. Deze kleurcodes zijn gekoppeld aan het risico dat je qua gezondheid en veiligheid in een bepaald land of gebied loopt. De getroffen maatregelen en bijbehorende reisadviezen hangen grotendeels af van de kleurcode die een land op dat moment heeft.
• Groen: er mag gereisd worden. Er geldt geen quarantaine- of testplicht bij thuiskomst.
• Geel: let op, er zijn risico’s. Er mag wel gereisd worden, maar er zijn veiligheids- of gezondheidsrisico’s. Bij terugkomst geldt er geen negatieve coronatestuitslag of quarantaineplicht.
• Oranje: reis alleen wanneer dit strikt noodzakelijk is. Wanneer je terug naar Nederland reist, moet je je (bijna altijd) nog vóór de grens laten testen. Dit geldt voor 13 jaar en ouder. Bij een negatieve uitslag mag je het land in. Het dringende advies is om na thuiskomst in quarantaine te gaan, óók wanneer je gevaccineerd bent. Meer weten? Bekijk het reisadvies.
• Rood: niet reizen. Reis je toch? Dan moet je je eerst laten testen op corona bij terugkomst in Nederland. Dit geldt voor 13 jaar en ouder. Alleen bij een negatieve uitslag mag je terug het land in. Verder moet je bij thuiskomst verplicht in quarantaine. Meer weten? Bekijk het reisadvies.